Ако Западът предостави на Русия свобода на действията, украинците са изпълнени с решимост да дадат отпор на "путиновата агресия" заяви в интервю за Die Welt министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков.

Нахлуването в Украйна ще доведе до "огромно количество жертви. Украйна може да се лиши от независимост и да престане да съществува като държава", предупреждава Аваков. Катастрофалните последствия обаче няма да подминат и Русия, убеден е украинският министър. 

"Аз не съм уверен, че режимът на Путин ще удържи на загубите, които ще надхвърлят десетки хиляди убити. Украинската армия наброява 250 000 души. Освен това има 130 000 полицаи, граничари и бойци от Националната гвардия. Не е възможно съдбата на Украйна да бъде решена зад гърба ни. Ако Путин усили агресията и се опита да реши проблема по военен път, резултатите ще бъдат катастрофални", обяснява Аваков.

Той смята, че при изостряне на конфликта в Украйна Европейският съюз ще бъде заплашен от нова мигрантска криза. "Край границите на ЕС ще възникнат обширни територии, които ще бъдат управлявани от добре въоръжен от Русия марионетен режим, а в Евросъюза ще нахлуят тълпи от бежанци", твърди вътрешният министър на Украйна. 

"Тази трагедия ще удари по Европа много по-силно от сирийската. Ето защо Европа няма право да застава на страната на Русия", подчертава Аваков. 

Превод: БЛИЦ