Четирима свързани с политиката експерти ще се състезават за поста на служебен премиер, научи БЛИЦ от високопоставени държавни източници.
Част от кандидатите са добре познати на новоизбрания президент Румен Радев и се ползват с доверието му, категорични са от екипа му. Предстои всеки един от четиримата да бъде подложен на обстоен анализ, а след това най-подготвеният от тях да получи номинация за временен министър-председател.

БЛИЦ научи, че генерал Румен Радев няма да предложи Гергана Паси за външен министър в новото правителство. Съпругата на Соломон Паси заемаше пост в правителството на Симеон Сакскобургготски и се очакваше кариерата й да продължи или като дипломат №1 или като еврокомисар.

Гергана Паси обаче е отпаднала като вариант и за двете позиции. Сянката на "Агробизнесбанк" и отстраняването му от председателското място на Народното събрание заради арогантно отношение към депутати от БСП елиминираха от голямата игра Огнян Герджиков. 

Все по-несигурна изглежда и кандидатурата на досегашния зам. финансов министър Кирил Ананиев за служебен министър на финансите в служебния кабинет.

Новият държавен глава искал да заложи на солидни фигури, които не са били обект на компромати и съмнения в задкулисни сделки през годините от Прехода.

С правилния подбор на подходящи експерти и политици Радев искал да придаде солидност на бъдещото служебно правителство, което предвид непредвидимите резултати от изборите има шанс да управлява България не 2, а 3 и дори 4 месеца.

Ивайло КРАЧУНОВ