Засега приходите в бюджета се движат по план, но има изоставане в акцизите на цигарите и на горивата. Имам уверение, че това ще се навакса. Заради многото преструктурирания имаше много извънредни разходи и те изядоха голяма част от буферите. 


Юни няма да се наложи теглене на нов дълг, вероятно и през юли няма да се стигне до това. Основните затруднения са в това, че няма много възможности за преструктуриране на разходите.Фискално стоим стабилно. Това заяви служебният финансов министър Асен Василев в ефира на БНР. 

По думите му в Националната агенция по приходите има системно бездействие.

„10 млрд. лева са отписани, няма какво да се направи за тях. Това е голям проблем. По-интересни са другите 10 млрд. лева - просрочени задължения с недостатъчно обезпечение. За тях можем да направим нещо. 

Там вероятно има длъжници от типа фирми с източване, трудно събираеми, но има и фирми, които и днес работят и получават бюджетни средства.", коментира той. Василев посочи, че от НАП се работи върху преглед на фирми, които получават голям държавен ресурс:  

„Там също има голяма концентрация. Миналата година 13-14 фирми са получили над 3 млрд. лева. Тази година - към април, имаме четири фирми, които са получили 1,5 млрд. лева.

Тези фирми се гледат като рискови. Започват проверки. Когато имаш такъв голям ползвател на обществен ресурс, трябва да направиш добър контрол по веригата“, категоричен бе той. Ще бъде направен и анализ на касовите наличности по фирмите. 

„По предварителна информация има огромни касови наличности - това са пари, които фирмата не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Вероятно това са парите за корупционен и тъмен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е къде са“. 

Служебният ресорен министър поясни и каква е причината да назначи  Румен Спецов за директор на НАП.  

„Познавам г-н Спецов отдавна, още откакто работеше в НАП. Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори. Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият.", подчерта той. 

 Василев обобщи, че повереното му министерство ще работи в посока на преориентиране на мерките към това да се помогне на бизнесите да преодолеят липсата на средства, да се "завърти отново колелото" и те по-бързо да започнат да генерират приходи.