Германският Thyssenkrupp обмисля да продаде бизнеса си с асансьори, който е най-печелившият в концерна, като ще приеме окончателното решение по въпроса до края на март. Това съобщава бизнес изданието Kauppalehti, цитирано от "Монитор".

За най-вероятен купувач се смята финландската група Kone. В случай на сделка фирмата от скандинавската страна ще стане най-големият производител на асансьори и ескалатори в света. Заради проявеният интерес германците са увеличили вероятната цена на продажбата от 14 млрд. евро на 15-17 милиарда.

Според немската медия, Kone вече води преговори за покупката на бизнеса с подемници на Thyssenkrupp с други фирми, като по този начин ще раздели производството в няколко страни и ще избегне евентуални антимонополни мерки от страна на Еврокомисията. По непотвърдени данни, Kone е готова да плати веднага на немската корпорация, която остро се нуждае от пари, 3 млрд. евро.

Близо две трети от производството на асансьори в света се държи от 4 големи корпорации. По данни на Bloomberg Kone има дял от 13% в производството на асансьори. На Thyssenkrupp се падат 15%, на Schindler - 16%, Otis има 20%, а останалите 36 на сто от пазара си делят други по-малки други по-малки производители.

Неотдавна Otis, която е част от американския концерн United Technologies, обяви качването си на фондовата борса.

През 2018 г. годишните продажби на финландската Kone са били на стойност 9,1 млрд. евро.
 
ThyssenKrupp AG е един от най-големите промишлени концерни в Германия и е №1 в света по производството на високолегирани стомани и металообработващи машини.