Срокът за прилагане на намалената ставка от 9% за ресторанти, книги, спортни съоръжения, бебешки храни и пелени да бъде удължен до прекратяване на обявената извънредна епидемична обстановка на територията на страната, свързана с епидемичното разпространение на COVID-19. 

Това предвиждат промени в Закона за ДДС, които бяха приети от Министерски съвет.

Същевременно от служебния кабинет са стартирали процедура с искане за провеждане на консултация на страната ни с Европейската комисия за прилагане на намалена ставка на ДДС за продажбите на ток и природен газ. 

Това става доста след като други страни от ЕС вече го направиха. Например Чехия отмени ДДС за тока и газа още в края на октомври. Служебният кабинет предприема първи стъпки в тази посока след като вече има парламент, а скоро би трябвало да има и ново правителство.

Одобрените от кабинета промени в Закона за ДДС предвиждат и освобождаване от ДДС при купуването на стоки и услуги, предназначени за дарение от Европейската комисия или от агенция или орган, създаден съгласно правото на Европейския съюз, при изпълнение на задачи за справяне с последствията от пандемията COVID-19. 

Предвижда се и освобождаване от ДДС, което обхваща доставката на стоки или услуги, предназначени или за ползване от въоръжените сили на държава членка на ЕС или от придружаващия ги цивилен персонал, или за снабдяването на техните трапезарии или столови, когато тези сили участват в отбранителни дейности, имащи за цел изпълнение на дейност на Съюза в рамките на общата политика за сигурност и отбрана извън своята държава членка.