“Коронавирусът убива световната икономика много по-бързо, отколкото убива заразените болни. Този факт се разпространява във всяко едно кътче на света. Много повече малки и семейни предпрития финансово ще загинат, а не физически. Този тип щета ще бъде по-дългосрочен, отколкото една пандемия”.

Това заяви в ефира на „Плюс-Минус.Коментарът след новините” бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„Всичко, което е свързано с икономическите процеси, произлиза от коронавируса. Това е петролната война между Русия и Саудитска Арабия. 20% беше спада на потреблението на петрол от Китай – един от най-големите потребители на петрол от държавите в Персийския залив.

В момента Китай е на 14 място по превозени пътници по света. Това удари търговията с петрол и доведе до разногласия между Русия и Саудитска Арабия”, посочи Керемедчиев.

Той обясни, че Европейският съюз трябва да отпусне средства в борбата с опасната зараза.

„Европейците реагират последствено. Пет години не направихме за укрепването на външните граници на ЕС, а когато избухна мигрантската криза, се сетихме да харчим пари за възстановяване на граничните пунктове.

В Италия банките започнаха да дават кредитни облекчения, защото хората трябва да дишат и финансово”, каза още Керемедчиев.

По думите му това, което се случва в Италия ще окаже влияние върху Еврозоната.

„Италия страда тежко и възстановяването на италианската икономика ще претърпи голяма криза. Област Ломбардия има сериозен икономически потенциал. Все пак, Италия е третата по големина икономика в ЕС.

Това, което се случва в нея, ще окаже влияние върху решаването на бюджета”, добави бившият зам.-министър на външните работи.