Проведохме важни преговори с "Газпром" и постигнахме рекордно намаление на цената на природния газ за България. Това заяви в ефира на Нова тв министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Истината е, че цената на топлинната енергия ще намалее с 14%", категорична е тя. 

По думите й това ще се случи от новия регулаторен период от 1-и юли. 

"За да могат хората да са наясно и да са спокойни, че няма основание ще кажа следното: цената на топлинната енергия е 93 лв. към настоящия отоплителен период, а цената за следващия период ще е 80 лв. От тук става много ясно, че цената пада с 14%", заяви тя.

"Утре ще има извънредно заседание на МС и тогава ще обсъдим възможността за възстановяването на всички суми на клиентите", добави Петкова.  

"КЕВР в този си състав пое контрола в енергетиката в един тежък момент. 2014-а имаше финансов колапс и част от причините за това бяха в регулаторните решения, взимани в минали периоди", смята Петкова.

"Със състава на този регулатор смея да твърдя, че през последните 5 години ние сме работили много добре. Решенията бяха балансирани и се преодоля финансовият дефицит в системата. Успяхме да стабилизираме българската енергетика и към настоящия момент резултатите го показват", добави тя. 

"Българският енергиен холдинг (БЕХ) е на печалба и всичко това е възможно, защото регулаторната рамка е балансирана, смята тя.

"Мерките по време на епидемията с коронавирус бяха много адекватни. Те дадоха възможност на българските граждани да платят сметките си. 26% са се възползвали от мерките, взети в енергетиката за забавяне на плащанията", каза Петкова. 

По думите й най-вероятно след преизчислението на сметките на потребителите на парно, парите ще им бъдат приспаднати от последващите задължения. 

Според нея държавните бензиностанции ще осигурят реални цени на горивата в страната: 

"Ние ще бъдем коректен участник на пазара. Цените ще бъдат реални и, ако има основание за намаляване на цената на горивата на световните пазари, то тази тенденция ще бъде пренесена и тук", каза тя. 

По думите й сигурно ще има около 100 бензиностанции на територията на страната. "Мрежата сигурно ще бъде изградена до 2 години", добави тя.