Правителството постави държавата и народа на колене пред волята на един човек – какво ще каже Гинка Върбакова в Чехия. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
„Мисля, че скандалът с ЧЕЗ ще се разраства в международна линия, защото чешкият премиер обвини българския премиер в лъжа. А когато си председател на Съвета на Европа, да влезеш в тази ситуация е голям проблем на Борисов и на България и последиците не закъсняха. По този начин правителството постави държавата и народа ни на колене пред волята на един човек – какво ще каже Гинка Върбакова в Чехия“, коментира Нинова.

Тя посочи, че когато някой купува 1/3 от електропреносната мрежа на България, това е въпрос на национална сигурност. „Някой ще контролира през сметките за ток живота на 3 млн. българи. А няма много информация кой е този човек, кой финансира сделката и как ще се връщат тези пари. Когато има риск дори и минимален, такъв субект да стане собственик на 1/3 от електропреносната мрежа на България, това ражда много въпроси“, коментира още лидерът на БСП и посочи, че в тази ситуация въпросите са много, а отговорите – малко.

„Ако някой се е съмнявал дали ГЕРБ стои зад Гинка Върбакова по някакъв начин, на изслушването в комисията в Парламента всичко стана ясно. Тя произнесе политическа реч, с която напада лидера на опозиционната политическа партия и президента. И в думите си повтаря едно към едно пресконференция на ГЕРБ отпреди три дни. И на децата им стана ясно, че зад нея стои политическата подкрепа на ГЕРБ“, каза още Нинова.

Тя посочи, че в България икономиката е пазарна и всеки има право да купува и продава активи, но ЧЕЗ не е случайно предприятие. „Най-вече според мен проблемът е заровен в миналото – в онази продажба на 33% остатъчен дял на ЕРП-тата. Симеон Сакскобургготски продава през 2004 г. 67%, като в договора за продажба пише, че запазва 33%, за да може държавата да участва в управата и вземането на решения, задължава купувача да я информира за всяко действие и т.н.

Според този договор се забранява продажбата на офшорни компании. Тогава държавата е получавала дивидент – около 40-45 млн. годишно. А продажбата на тия 33% от Бойко Борисов през 2011 г. анулира всички тези условия. Затова тази седмица искаме цялата сделка в Прокуратурата, защото някой трябва да носи отговорност. Не може в държавата ни постоянно да се случват грабежи и никой да не носи отговорност“, каза още Нинова и посочи, че заради това хората чувстват несигурност. „Последно проучване за случая ЧЕЗ показва, че хората искат да се управлява от държавата. Но държавата е лош стопанин, когато се управлява от мафията“, посочи още лидерът на БСП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!