Парното да трябва да поскъпне с между 30 и 35 процента до януари заради шоковото поскъпване на природния газ. Това заяви Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества пред Дарик радио. В противен случай дружествата ще работят на загуба при влязлата в сила от 1 октомври с 24 на сто по-висока цена на синьото гориво.
След като близо с 50 процента ще се увеличи цената на природния газ за зимния период – от 1 октомври до 31 март, през този период трябва да има реципрочен паричен поток в приходната част. За да може да стане това, трябва с около 35 процента да бъде увеличен и този паричен поток на вход на дружеството, посочи Терзийски.  
На въпрос не се ли страхуват, че ще останат без клиенти, ако бъде увеличено на два пъти, с общо 35 процента парното, Терзийски казва: Ние се страхуваме и то от доста време, от две години предупреждаваме, че се закрива сектор топлофикации в енергийния баланс на страната. Това естествено значи, че няма да има потребители. И това унищожаване на сектора се осъществява не чрез действията на изпълнителните директори на дружествата. /БЛИЦ