Част от инвестициите от Плана за възстановяване ще се влеят в директно в икономиката, което е краткосрочен ефект. Дългосрочният такъв ще дойде от производителността и потенциала на икономиката. Ще има инвестиции в уменията и дигитализацията. 

Това заяви в ефира на Нова тв и предаването "Събуди се" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"В новия план имаме 56 проекта, разделени в различни компоненти. Те са на база препоръките на ЕК. Ще има реновиране на класните стаи, ще има инфраструктурни промени, ще имаме медицински хеликоптери", каза той.

Пеканов призна, че някои от проектите на ГЕРБ в Плана за възстановяване са запазени, други променени, а трети тотално премахнати.

"Решението да отнемем пари от София не е лично. Според мен прекалено много ресурси са съсредоточени в столицата. Мнението ми е чисто експертно. С екипа на г-жа Фандъкова не стигнахме до консенсус", каза Пеканов.

Според него задължително новият кабинет трябва да приема Плана за възстановяване и да изпълнява заложеното в него. "Голяма реформа сме заложили в социалната сфера. Това е важна стъпка, защото понякога този ресор се неглижира. Трябва да знаем дали следващото правителство обаче приема тези стъпки", уточни Пеканов. 

"През тази седмица вече говорих с отделни представители на партиите. В петък говорих с ИТН. Говорихме по отделните компоненти. Някои от тях им се харесаха, по други имаме своите различия. През другата седмица вярвам, че ще говоря и с останалите политически сили", каза той. 

По думите му има няколко спорни точки. "Едната е свързана с върховенството на закона, друга е свързана със сферата на енергетиката", каза той. 

Според него хората може би са изплашени, но управляващите трябва да гарантират, че никой няма да загуби работата си.

"До момента не съм получавал предложение да съм в новия кабинет, но на първо място е важно да видим какви са приоритетите на следващата власт. Всичко зависи от цялостната констилация и визия на бъдещото правителство", завърши Пеканов.