Като дом на половината златни резерви на САЩ Форт Нокс e най-строго охраняваното място на тази планета. Няма как външно лице да се приближи до Американския официален златен резерв, тъй като сградата е заобиколена със стоманена ограда.

Самият трезор също е изграден съобразно всички правила за защита. Той е облицован с гранитни стени, подсилени със стомана, за да могат да устоят на атаки, пише Reader`s Digest.

Трезорът Форт Нокс е оборудван с последната и най-модерна техника. Не е ясно точно какво се има предвид под тази техника, но непотвърдена информация гласи, че стените на свода са заобиколени с мини и електрически заграждения. Веднага щом лазерът засече и малка промяна се задействат картечници, а радар следи периметъра.

Форт Нокс обаче не крие степента си на защита извън трезора. В четирите ъгъла на сградата има по един охранителен пост и засилена охрана на входа. Тя е от полицията на Монетния двор на САЩ.

В мазето на Форт Нокс има стрелбище. А в случай на извънредна ситуация сградата може да побере 40 000 войници, заедно с техните семейства или близки. Трезорът има и собствена система за електрозахранване и достъп до вода. В долното ниво има тунел за бягство.

Посещения са забранени от съображения за сигурност, а дори доближаването до сградата от външни хора е невъзможно. Вратата на свода е направена от бетон и стомана и тежи повече от 20 тона. Никой не знае как се влиза там, с изключение на отговорниците за сигурността, като един от тях знае само една от няколко комбинации за отключване.