Цените на петрола се повишават в сутрешните часове на търговията, след като отбелязаха спадове през нощта, тъй като трейдърите действаха предпазливо на фона на потенциално забавяне на дългоочакваната частична търговска сделка между САЩ и Китай и голямото увеличение на запасите от суров петрол в САЩ, предава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 19 цента, или с 0,31%, до 61,93 долара за барел.


От своя страна фючърсите върху американският лек суров петрол WTI поскъпват с 20 цента до 56,54 долара за барел.

Администрацията за енергийна информация (АЕИ) на САЩ оповести в сряда, че американските запаси от суров петрол са се повишили със 7,9 милиона барела през миналата седмица заради намалелия износ.

Тези данни надхвърлиха многократно очакванията на анализаторите за увеличение в размер на 1,5 милиона барела.

„Натрупването на запаси и спадът при износа вероятно са свързани със санкциите срещу COSCO“, смята Стивън Инес, пазарен стратег в AxiTraders, коментирайки китайската логистична компания, която САЩ санкционираха в края на септември заради предполагаемо участие в износа на суров петрол от Иран.

Износът на петрол от САЩ е спаднал с близо 1 милион барела през миналата седмица до 2,4 милиона барела на ден.

На търговския фронт, високопоставен служител на администрацията на САЩ заяви пред Ройтерс, че срещата между президента Доналд Тръмп и китайския държавен гхлава Си Дзинпин за подписване на частична сделка може да бъде отложена до декември, докато преговорите относно условията и мястото на подписване продължават.

Официалният служител добави, че все още е възможно споразумението от „първа фаза“, насочено към прекратяване на търговската война, да не бъде постигнато, но сделка изглежда все по-вероятна.

Очакванията за размразяване на търговското напрежение подкрепиха цените на петрола през последните няколко сесии.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,30% до ниво от 1488,60 долара за тройунция.