Кризата още е дошла в България, но настъпва, а когато обхване отраслите един по един, ще се задържи минимум 3 до 5 години. Това прогнозират водеши представители на бизнеса, интервюирани от "24 часа".
Първите засегнати сектори ще са енергоемките, след това транспортът и строителството, а покрай тях ще пострадат всички, е казал изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриялците Евгений Иванов. Според него докато отшуми кризата, ще минат 1-2 години. Прогнозите, че може да ни отмине, не били верни. С новите цени на газа сами си го причинихме, коментира Иванов.
Според председателя на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов за нас кризата ще продължи дълго. Отражение вече имало. "Лихвите се вдигат, инвестиции няма, има вътрешна задлъжнялост. Търговският баланс е отрицателен с 10 млрд. лв. Като се добави и спирането на ресурсите от ЕС, които никой не знае точно колко са, всичко това заедно е по-голямо от кризата", е мнението на Божинов.
Истинската криза още не е дошла в България, смята шефът на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян. Той обяснява, че целта на намесата на правителствата на финансовия пазар с увеличаването на сумата на гарантираните депозити и намаляването на основната лихва в Европа е да се намалят ефектите от идещата рецесия. Според него тя ще обхване целия свят, включително и България.
Шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев прогнозира, че безработицата ще нарасне, но е трудно да се каже точно с колко. Според него кризата ще продължи минимум 3-5 години. У нас ще се отрази първо на недвижимите имоти и строителството и свързаните с тях технологични дейности.
Хората трябва да преосмислят бюджетите си и да се нагласят да живеят добре и при по-малък растеж на икономиката и доходите си, препоръчва  Мартин Заимов. Кредитите ще поскъпват още, затова детайлно преценете, преди да теглите. "Можем да живеем по-бавно и по-щастливо", цитира банкерът древна сентенция.
/БЛИЦ