Ако се окаже, че пожарът на френската катедрала „Парижката Света Богородица“ е атентат, това ще е голям удар върху френския дух и бъдеща история. Това заяви политическият анализатор проф. Михаил Константинов.

„Унищожаване на християнски храм е лоша поличба“, каза още той и припомни, че очакванията са катедрала да рухне изцяло.

„Ако е атентат това е лошо. Това ще отвори такава рана в сърцата на французите, каквато отвори за нас атентатът в „Свети Крал“. Ако се окаже, че не е атентат, това ще е чудовищна глупост. Това ще значи, че те не са спазили елементарни мерки за сигурност. Оградили са сградата със сухо, горящо скеле. Това е абсолютно малоумие. Не са ли чували, че има леки алуминиеви скелета. Това, което пламва там, е дървеното скеле. Ако това се е случило, то проектантите на ремонта са за разстрел“, отсече той.

„Казвам разстрел, но за да добро или лошо смъртната присъда е забранена, обаче имената на тези хора трябва завинаги да влязат в някаква мрачна история за пълни некадърници“, категоричен бе професорът, цитиран от Фокус

Проф. Михаил Константинов каза още, че пари за възстановяване на катедралата ще се намерят, но тя няма да бъде същата катедрала с 800 годишна история. 

„Случващото не е единичен пример за това, че дедите ни, използвайки примитивни средства са строили гениални постройки. Катедралата Нотр Дам, църквата „Света София“ в Истанбул и редица други постройки от древността ни напомнят, че трябва да знаем какво е било миналото и да не мислим, че света започва и свършва с нас. А ако настоящите хора сме слабата тухла в историята, то след нас няма какво да се построи“, добави той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!