"Юнион Ивкони" проговори за зверската катастрофа с обърнат автобус на АМ "Тракия". От компанията разпространиха отворено писмо-обръщение по повод инцидента. Публикуваме го без редакторска намеса:

"На 30 ноември вечерта около 22:10 часа на АМ "Тракия" се случи изключително неприятен инцидент с автобус на нашата фирма, за радост без жертви и сериозно пострадали. 


С оглед обществения интерес ние, мениджърите на "Юнион Ивкони", сме длъжни да представим информацията от първа ръка, такава, с каквато разполагаме. 

До този момент, нямаме фаворизирана версия за причината за катастрофата, защото единствената информация, която имаме са крайно противоречивите разкази на пътниците, вариращи от "заспал от преумора" до "пиян и дрогиран" шофьор, от "засечен" на пътя от автомобил, напуснал местопроизшествието, до изхвърлен от пътя от коловозите и силният вятър автобус. Може би единствената версия, не придобила популярност на този етап е техническа неизправност на превозното средство.

Категорично заявяваме, че никой от нас до този момент не е и чул и не знае нито версията на шофьора за инцидента, нито версиите по които работи следствието. Държим да отбележим, че не е наша работа, нито на уважаемите клиенти и журналистите да внушават и фаворизират, каквито и да е хипотези, особено такива, клонящи към набедяване.

Нашата работа, обаче, е да покажем фактите такива, каквито са, а именно:

- Курсът София - Слънчев бряг е започнал в 17:00 часа на 30 октомври от Централна автогара София.
- Работното време на водача е стартирало в 16:00 часа на 30 октомври в автобазата на дружеството, като същият е почивал от 16:00 часа на 29 октомври до този час.
- Непосредствено преди отпътуването шофьорът е бил предпътно инструктиран, дал е алкохолна проба и е проконтролирано общото му здравословно състояние.
- От 16:00 ч. до 16:15 часа автобусът е минал предпътен технически преглед, като само преди седмица е реализиран и периодичният му технически преглед.
- Автобусът извършил курса в 06:10 ч. на 30 октомври от автогара Слънчев бряг е управляван от съвсем различен водач.

Дружеството разполага с всички изискуеми от закона документи в подкрепа на споменатите факти, които вече предостави на контролните и разследващите органи.

Държим да заявим, че провеждаме и вътрешно разследване, което да препотвърди или отрече истинността на документите, с които разполагаме. Въпреки, че хипотетично можем да допуснем евентуално отклонение, то е абсурдно по същество, първо, защото евентуалната злоупотреба, в случая със самоличност, освен че е престъпление по смисъла на НК е в абсолютен разрез с нашите вътрешни правила и търпи най-строгото дисциплинарно наказание, предвидено в КТ и второ, защото реализирането на такова нарушение изисква съглашателство на служителите от поне три различни звена в дружеството ни. Въпреки, че няма никакви данни до момента за извършено нарушение, Ви уверяваме, че дори и най-малкото съмнение в тази посока ще бъде достатъчно основание за нас да потърсим най-строга дисциплинарна отговорност от виновните, като разбира се, уведомим за него и компетентните органи.

В заключение ще кажем, че „Юнион Ивкони" е дружество с 25 годишни традиции в пътническия транспорт. Притежаваме 400 автобуса, а в дейността ни са ангажирани близо хиляда служители. Ежегодно реализираме повече от 30 милиона километра пробег и повече от 4 милиона пътувания. Инвестициите ни в транспортни средства, само през 2017 година, са в размер на близо 20 милиона лева.

Далеч сме от мисълта, че сме безупречни, дори напротив, страдаме от стотици проблеми, които за съжаление често рефлектират в качеството на предлаганата услуга и дават основание на нашите клиенти да недоволстват. Проучваме проблемите, търсим решения, извиняваме се за неудобствата. Правим го и сега, защото ясно съзнаваме, че каквато и да е причината, сме допуснали един ужасен инцидент, довел до болки, страдания, огромни притеснения и неудобства на нашите пострадали клиенти и техните близки.

НО КАТЕГОРИЧНО ТВЪРДИМ, ЧЕ КОМПРОМИС СЪС СИГУРНОСТТА НА ПЪТНИЦИТЕ НЕ СМЕ И НЯМА ДА НАПРАВИМ!

Декларираме, че независимо от причините за катастрофата, и независимо от правото на пострадалите да търсят обезщетение от застрахователното дружество, застраховало местата в този автобус, още в рамките на тази седмица, на извънреден мениджърски съвет ще вземем решение за допълнителното им обезщетение от страна на Дружеството", пишат от компанията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!