Силното земетресение с магнитуд 6.6, което засегна северния японски остров Хокайдо в първите часове на 6 септември, предизвика свлачища, срутването на няколко къщи и смъртта на един човек, предава AFP, цитирана от "Фокус"..
Не беше обявено предупреждение за цунами след сравнително плиткото земетресение, което стана на 62 километра югоизточно от регионалната столица Сапоро. Малко по-късно втори трус разтърси район с магнитуд 5.3, а след това последваха по-слаби трусове.

Японската метеорологична агенция предупреди за леко изменение на морското равнище в крайбрежните зони в резултат на земетресението. 82-годишен мъж почина след падане по стълбите в дома си по време на земетресението, съобщиха японски медии.

Най-малко четири свлачища са се активизирали след земетресението, заяви говорителят на правителството Йошихиде Суга, добавяйки, че шест жилища са се сринали.

"Настояваме жителите в райони, засегнати от силните трусове, да се вслушват в информацията по телевизията и радиото и да действат, като си помагат взаимно", каза Суга на пресконференция.

Телевизионните кадри малко след земетресението показаха, че хората бягат от къщите си в ранните сутрешни часове след земетресението. Електрическата компания заяви, че 2,95 милиона домове са без ток след земетресението.