Тези избори ще са тест за ЦИК. Ще проведем избори в условията в пандемия. Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

За да бъдат изборите честни и демократични не е достатъчна само ролята на ЦИК. В едни избори има много участници. Важни са и политическите субекти, които участват, допълни тя.

Всеки политически субект има нуждата да покаже едни добри резултати, но те трябва да бъдат постигнати с честни избори. Всеки играч трябва да играе честно, категорични са от ЦИК.

По отношение на мъртвите души в списъците, говорителят на ЦИК заяви: „Списъците се съставят от ГД ГРАО. Това не е ангажимент на ЦИК. Секциите в чужбина още не са определени. До 9-ти март получаваме заявления от наши сънародници, които желаят да гласуват. До момента имаме подадени 65 000 заявления. Едва след това създаваме нужният брой секции“, поясни Таня Цанева.

Има държави, които не разрешават да бъдат разкривани секции, извън нашите консулски служби, както е в Германия и Чехия. Друг проблем е, че в държавите, извън ЕС, не могат да се разкриват повече от 35 секции. Такива държави са Великобритания и Турция, посочи тя.

„Въпреки предизвикателствата, очакваме да се справим“, каза още Цанева.

Във връзка с гласуването на карантинираните избиратели, говорителят на ЦИК заяви: "Комисията ще се състои от петима членове. Ще се съобразим със здравния протокол. Карантинираният избирател ще гласува извън дома си. Той ще бъде помолен да гласува с химикал със синьо мастило, за да не се създава възможност за невалидна бюлетина", обясни тя.