Как вървят коалиционните преговори и около какво се обединиха партньори? Усеща ли се липсата на стратегически мерки в секторните политики? Отговорите ще дойдат в бъдеще време, според д-р Хасан Адемов от ДПС.

По неговите думи в тези над 50 позиции, около които се обединиха бъдещи коалиционни партньори, липсват стратегически цели, социални индикатори, няма и финансови разчети.

"Необходимо е по-ефективно съдържание, което да помогне за изготвяне на програма на управление на следващо управляващо мнозинство", коментира пред БНР Хасан Адемов.

Според него прави лошо впечатление, че участници в дискусията са демонстрирали непознаване на действащото законодателство.

"В дискусията по социалните въпроси не беше споменат европейският стълб на социалните права, за мен това е притеснително". 

Адемов подчерта, че ДПС са за правителство, което да решава проблемите в секторните политики и заяви готовността на Движението да бъде съветник на бъдещите управляващи: 

"Има важен въпрос, на който не се даде отговор. По темата за пенсиите. Ако не се приеме бюджет до края на годината, от началото на следващата ще се харчи по 1/12 от актуализирания вариант на Бюджета за 2021.

В Кодекса за социално осигуряване е записано, че след 25 декември 2021 година коефициентът за година стаж от 1,2 на сто се увеличава на 1,35 на сто, което означава увеличаване на пенсиите с 13,5%. Но в бюджета за тази година тези пари ги има само за 6 дни. От къде ще се вземат тогава необходимите пари"- попита депутатът от ДПс Хасан Адемов.

По думите му вместо да се чертаят разделителни линии между партиите в парламента, от "Продължаваме промяната“ е трябвало да потърсят експертизата на всички, които ще участват в новото Народно събрание.