Основните играчи БСП, ИТН и "Демократична България" се поучиха от шамара, който получиха на изборите, а "Изправи се БГ" въобще изпаднаха от парламента. Кирил Петков ще бъде предложението за премиер на "Продължаваме промяната" и този път отговорността ще се носи, убден е социологът Кольо Колев.

Според него този шамар до голяма степен ще държи стабилността и консенсуса между преговарящите за правителство, защото те едва ли не си дават сметка какво ще стане, ако и този път не се състави кабинет.

"Действията и решенията на евентуалното правителство ще покажат дали тази стабилност ще се запази", това коментира пред Нова нюз политологът Кольо Колев.

Социологът е на мнение, че  "Възраждане" е извън сметките в парламента, а ролята на опозицията ще бъде ключова в 47-то народно събрание.

"Трябва да има силна опозиция, но проблемите, които ГЕРБ изкарват в момента, изглеждат малко измислени и кьорфишеци. Ще се решават въпроси на бъдещето, по които те трябва да взимат отношение - това би била разумна опозиция", каза още политологът.

Колев смята, че ДПС към момента са в позицията на ГЕРБ, но са снижили децибелите и ще искат да бъдат конструктивна опозиция, ще търсят диалог и възможности за заемане на управленски позиции. "Възраждане" ще бъде извън сметките на всички, те ще продължат кресливата си пропаганда", добави той.