Журналистката Лияна Панделиева сподели любопитна публикация в личния си "Фейсбук" профил. Провокирана от негативните коментари по отношение крехката възраст на председателя на Народното събрание Никола Минчев, тя напомни за мъжеството, показано от 22г. тогава Чарлз Дарвин, по време на опасна морска експедиция край Аржентина.

Новият председател на Народното събрание е млад - на 34 години. Няколко дни ни делят от първите оценки каква е способността му да се справя в парламентарната зала.

Но се сетих за друга история за младоци.

В Аржентина се намира планината Фицрой. Между другото - трудна и сурова за катерене, сериозно изпитание е! Кръстена е на Робърт Фицрой, който пристига като капитан на кораба „Бигъл“ до реката Санта Круз през 1834 година, когато на борда пътува и 22-годишният Чарлз Дарвин.
 


В книгата си „Пътуването на „Бигъл“ Дарвин разказва: „Капитан Фицрой искаше на борда да се качи и някой с научни познания, като той предлагаше каюта за настаняване и така аз предложих услугите си и получих и подкрепата на капитан Бюфорт, както и одобрението на адмиралтейството“.

Самият Фицрой е на 23 години и поема руля на военния платноходен кораб, произведен през 1820 г., след като първият капитан Прингъл Стоукс изпада в паника в Магелановия проток и се прострелва смъртоносно в главата в каютата си – умира десет дни по-късно. Младият аристократ Фицрой не се колебае да застане под платната и да хване твърдо руля.

Зад него за всички времена остава името на протока Бигъл. И до днес това е един от трите протока, които свързват Атлантическия и Тихия океан в южната част на Южна Америка с обща дължина 240 км и ширина в най-тясната част 5 км.

Именно там в един летен януарски ден Дарвин за първи път вижда ледник. Експедициите в този район се изпълняват с малки лодки и пътешествениците, удивени от гледката, приближават до ледника твърде много. През лятото обаче ледниците се цепят, откъртва се гигантско парче от ледената планина и вдига вълна, която помита лодката.

Чарлз Дарвин поема командването и благодарение на хладнокръвието му тя е спасена от сигурно потъване. И тъй като всяко сторено добро в онези времена получава географско изражение, капитан Фицрой кръщава малък проток на спасителя, който и до днес се нарича протокът Дарвин.

Е, огледайте се около себе си и помислете колко 22-годишни млади мъже познавате, които са в състояние да прекосят света, въоръжени с вдъхновение и вяра в живота и лично да поемат отговорността за живота на хората, които ги следват?

В днешния първи ден от третото за тази година Народно събрание, можем да приемем с надежда това, че то е най-младото, което сме имали.

Дори само това да е промяната - чакаме я от 30 години!