"Ромските махали вече не обичат ГЕРБ, на места имат нови фаворити" - на някои от тях са от Демократична България“, пише Христо Иванов от младежката организация на ВМРО. По думите му в шуменското село Хитрино, където през април ДБ почти не съществува електорално - с едва 20 гласа, през юли вече е първа политическа сила с невероятните 1133 гласа...

"Всъщност става дума за позната организационна схема, в която кметът на селото води със себе си голяма част от гласовете.  Кметът на Хитрино е Нуридин Исмаил, бивш кадър на ДПС, който през април подкрепи ГЕРБ. Тогава партията на Борисов взе 1456 гласа от Хитрино. Пред "Свободна Европа" той коментира, че този път е "работил" за "Демократична България", за да бъде "част от промяната", пише Иванов.

Според него на практика това е организиране на вот именно в стила на ДПС, който се прилага масово в смесените или доминираните от мюсюлманско население райони.

"На 4 април формацията на Слави Трифонов там подкрепиха 177 души, а в неделя за ИТН са гласували 416 души, което е със 135% повече. Междувременно ГЕРБ, ДПС и ДБ са загубили над 90% от гласоподавателите си. В кв. "Христо Ботев" като цяло се наблюдава и 80% спад в общата избирателна активност“, казва още Иванов.