Време е поне две агенции да направят постелекторални изследвания. Това е начинът, по който социологията и политологията анализиран резултатите от изборите. Това каза политологът проф. Румяна Коларова в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Опитът ме е научил да очаквам всичко. Трябва да се прочете и по друг начин вотът на българския народ. Очакваше се т.нар. румънски модел, но той не се случи. Залагаше се на по-ниска активност“, заяви социологът Юрий Асланов.

„Българският народ обича периодически да притеснява своите управници. Сега буквално ги натика в миша дупка, за да се заемат с непосредствените усилия за овладяване на кризата. Политиците могат да ни вкарат в много тежки дни“, обобщи социологът.

Коларова смята, че сега е моментът да се види колко могат да управляват т.нар. протестни партии. Трябва да им се даде възможност да формират правителство.

„Ако се сформира правителство от системна партия, то трябва да получи подкрепата на поне една протестна партия. Може да се формира на едно много мощно мнозинство с втория. Понякога в парламента се получават големи мелодрами“, каза тя.

„Големият губещ от тези избори е БСП. Не допускам с първия мандат да се сформира правителство, защото това ще взриви гражданския мир. България няма да остане без правителство. То няма да е устойчиво и продължително, но ще е начало на реформа“, прогнозира Асланов.