Президентът Румен Радев ще е най-вероятно с различен номер в бюлетините от БСП, а и от ИТН за изборите 2 в 1, без значение, че въпросните партии го подкрепят, коментираха от ЦИК, цитирани от "Труд".


Според предходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс правилото е, че партиите, които се явяват и в двата вида избори, в случая парламентарни и президентски, ще имат един и същ номер в бюлетините. Независимите кандидати, както бе случаят с президента Румен Радев от първия мандат, ще бъдат с различен номер от подкрепящите го партии и коалиции.

Срокът за регистрация в изборите на кандидатите за президент и вицепрезидент на републиката, предложени от партии, коалиции и инициативни комитети е 12 октомври. Това е крайната дата, посочена в публикуваната хронограма на ЦИК за президентския вот.

На 13 октомври ще бъде изтеглен и жребият за поредните номера в бюлетината, но до дни в сроковете за парламентарния вот ще се посочи същата дата за тегленето на номерата на партиите в бюлетината. Официалното откриване на предизборната кампания за президент и вицепрезидент е предвидено на 15 октомври.

Тъй като предсрочните парламентарни избори също ще са на 14 ноември, жребият за номера в бюлетините за депутатите ще бъде също на 13 октомври.