Предатели не се подкрепят. Те можеха да се държат партньорско, а се държаха като предатели. Иначе отговорността е тяхна, имаше възможност да има кабинет. Те можеха да се държат партньорски, те се държаха като предатели, отговорността е тяхна. С предатели човек не може да е партньор. Това коментира зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов на влизане в Народното събрание.

От своя страна Татяна Дончева бе също гневна. "Можеше да се разберем като хора, не е нужно да се създават прецеденти. Един прецедент се създаде като Бойко Борисов не пожела да положи клетва", заяви тя.

Тя се разгневи на ИТН. "Защо трябва да предлагам, аз ли съм ги вкарала в тази ситуация, да не съм Майка Тереза. Тук въпросът е конституционен прецедент. Хванаха един от пътя да го направят министър-председател. Като са се държали нахално и нагло и са очаквали номерът да мине", заяви още Дончева.

Тошко попари ИБГНИ за третия мандат: Дончева е патологичен лъжец, а Манолова психически...

Тя влезе в задочен спор и с Тошко Йорданов. "Ми той единият ме нарече патологичен лъжец. Но не знае, че след вчерашното изказване аз мога да си пусна исковата молба. Трябва да си поемат въздух, трябва да решат дали да ходят на избори утре или след един-два месеца. Трябва да си поемат въздух", заяви Дончева.

Ако има някой, който упражнява произвол, това са ИТН, защото те се опитват да извият ръцете на всички нас да работим за тях, а ние имаме наши собствени избиратели, наши собствени цели, наши собствени начини, които не са съвместими с демократичните им идеи", заяви пред журналистите Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Аз искрено се забавлявам с това, че Тошко Йорданов говори от името на протеста, защото аз лично съм го виждал на протеста веднъж. Всъщност ние сме протеста, не те", продължи той.

В същото време изказване направи и Мартин Димитров от Демократична България. "През цялото време направихме максимума да направим правителство, но когато другите не искат, то не зависи само от теб, заяви той.

Филип Попов от БСП заяви, че до този момент са били последователни в действията си.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подходи с хумор на въпросите на журналистите. „Как да постъпим. То няма за кого да се гласува. Ако е необходимо искате ли да направим един семинар“, каза той на входа на НС.

В същото време коментира и Даниел Митов от ГЕРБ. "При всички положения ще преценим как да действаме в тази безпрецедентна ситуация. Още не ни е даден мандата, за да го връщаме. Ще трябва да видим какви са настроенията и намеренията на останалите партии. В създадената ситуация има един сценарист и той се нарича Румен Радев“, заяви Митов.

По думите му до момента не е преосмислена позицията им. По-реално е да идем на избори. Не е добре за никого. Страната има нужда от нови избори. Никой не пожела да играе по правилата. Ние ще действаме в рамките на Конституцията.

Нищо не бива да предпоставяме към момента, каза Митов по повод дали ГЕРБ ще се опитат да правят правителство", каза още той.

"Какво ще се случи в общи линии е ясно. Това каза лаконично на влизане в парламента тази сутрин Томислав Дончев от ГЕРБ.

Както беше казано - време е за друго. Надявам се това време да отмине и да се върнем към времето на съзиданието", посочи още той.

Вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че партията изобщо няма да предлага за гласуване проектокабинет. От подкрепа за това правителство се отказаха от БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". От ИТН нарекоха ДБ и ИБГНИ предатели. 

Вчера Трифонов каза в изявление още: "Разбира се, че съществува възможността при следващите две възможности, определени от Конституцията, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" да постъпят национално отговорно и да се съберат с ГЕРБ, ДПС и БСП, да създадат правителство и да управляват заедно, както го правеха до неотдавна".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!