“Имаме ясен вот на гражданите на недоверие към тази политика и тази формула, която беше в предишния парламент. Ако търсим стабилност, ако търсим съгласие, това трябва да се вземе предвид”. Това каза Борислав Цеков - председател на Института за модерна политика по БНТ. 

Според него единственият политически вариант за развитие на ситуацията е съставянето на правителство с мандата на политическата сила, спечелила изборите. “Всичко останало означава криза и агония”, каза той.

Бившият екоминистър Емил Димитров допълни: "Все още има шанс нещо да се направи, въпреки че всички полагат неистови усилия да провалят една възможна сглобка на правителство".

“Появиха се две нови “сини каски” - преносители на предложения, на решения, на идеи, и изведнъж всички скачат срещу тях. Не знам дали това е правилният подход. Самият аз не мога да се обявя против такова нещо, защото аз бях “синя каска” в два парламента и имах много успехи и неуспехи, но всичко се разбираше накрая. Сега още в началото се казва кои са преговарящите и започва неодобряването им”, допълни Димитров.

Политологът Георги Киряков също коментира темата: 

“Ако в тази ситуация на блокиране на политическия процес не се намери решение, ще вървим към нови предсрочни избори и задълбочаване на настоящия политически проблем”, предупреди той

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук