С връчването на третия мандат президентът Румен Радев ще определи с голяма вероятност какво предстои. Ако избере БСП - вървим по-ускорено към избори, ако избере Български възход - отваря вариант за гласуване "хартиена коалиция" плюс Български възход, ако избере ДБ - ще има евентуално мнозинство ГЕРБ, ПП и др. Различните сценарии зависят от избора на президента, заяви по БНТ политологът Даниел Смилов.

Според него не е приемлива офертата от неделя Христо Иванов да е премиер на кабинет с мнозинство ГЕРБ, ДПС и др. С връщането на мандата днес ПП прави огледална реакция на ГЕРБ - показва добра воля и това, че могат да предложат кабинет. Конституционната реформа не е бърза работа, но има стъпки, които могат да се направят като за главния прокурор проблемът не е нерешим, допълни Смилов.

В студиото беше и преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. Според нея в момента виждаме фрагментирана система от партии и въпросът е със или без ГЕРБ и от избора на президента ще си проличи дали тази партия ще влезе отново в изпълнителната власт. Киселова специално наблегна, че именно заради 12-годишното управление на ГЕРБ се стигна до обезличаване на политическо-партийната картина в България и сега се стига до такъв блокаж.

"В миналия парламент ПП късно предложиха програма за управление. В този - още в изборната нощ казаха, че ще са опозиция. Обърнахме малко внимание на това, което се предлагаше. В част от предложената програма сроковете са нереалистични, част искаха конституционни промени. Трябва обаче принципен дебат. Други промени са много дългосрочни - част са спорни и може би не могат да се реализират в рамките на месеци.

Този дебат трябваше да започне много по-рано. Сегашната програма беше мигач към избирателите - в коя посока ще завият. В България има спешни въпроси по-интензивно да функционират институциите фундаментален въпрос - дали искаме да живеем така както живяхме 2009-2021", каза още тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук