Надявам се в следващите дни да няма чудовищен компромат, който да вгорчи атмосферата. Ще бъда наблюдател на подозрителни секции, за да видя дали са се върнали купените гласове. Това каза за "Твоят ден" политологът проф. Евгений Дайнов.

По думите му сред партиите има всеобщо разбиране, че трябва да се направи правителство.

"Тук идва тестът за зрелостта на ПП и ДБ, които очевидно ще бъдат първи, да намерят начин да убедят Бойко Борисов и да му обяснят, че трябва да подкрепи реформаторско правителство, без да иска достъп до изпълнителната власт. Представяте ли си министър на финансите Асен Василев и на икономиката Делян Добрев? това ще взриви всички", смята той.

Той е категоричен, че трябва да има договорка на ПП с голяма политическа група - ГЕРБ и ДПС, а така да има подкрепа за евентуален кабинет.

"Видеонаблюдението би отказало някои хора, които по принцип гласуват срещу пари, да ги откажат, за да не бъдат хванати. 45% ще бъде реалният вот", отбеляза Дайнов. 

Социологът Кольо Колев определи предизборната кампания като вяла игра в центъра на терена.

"Всички обещания са направени и думите започват да се изпразват от съдържание след толкова много предизборни кампании.

Очаквам много ниска избирателна активност. Това ще бъдат поредните избори с най-ниската избирателна активност. Единствено купеният вот може да повиши изборната активност.

Едно правителство няма да бъде особено долюбвано, но е необходимо, дори с цената на саможертва от някои формации. Около 2,5 млн. души ще застанат пред урните, със 100 000 по-малко, отколкото на предишните избори, което е 39-40% от реалните избира", коментира той.

По думите му седем партии ще влязат в парламента.

"Вероятно както БСП, така и "Български възход" ще намерят място в парламента. Това дава възможност и за различни конфигурации. Няма възможност за коалиция в чист вид между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Това ще бъде самоубийствено. И двете в момента се гърчат, защото вземат за основна на предизборната си борба отрицанието на другия. На хората ще им писне да слушат, че няма как да се състави правителство", смята Колев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук