"Обиколихме цялата страна. За нас беше важно да запитаме избирателите кои според тях са най-важните проблеми за решаване. И получихме потвърждение.

Според тях най-важно е справянето с инфлацията, високите цени и обедняването. Но също и подкрепата на българското производство, подобряване на образованието, на здравеопазването. И се ангажирахме с конкретни решения как точно ще се справим с тези проблеми", това заяви водачът на листата на ДПС Йордан Цонев в сутрешния блок на bTV.

"Когато ДПС участваше в управлението между 2001 и 2009 г. България постигна едни от най-добрите си финансови показатели. Тогава се случи и членството в Европейския съюз (ЕС), както и това в НАТО. Сега Европа е в криза.

Сега ДПС заявява своето участие, защото знаем как да се справяме с това", припомни Цонев и увери: "Ако влезем във властта, България ще влезе в Шенген, категорично!".

"Българският избирател, на няколко поредни избора се видя, че дава такъв резултат, че първите две партии да не могат самостоятелно да работят. Трябва да има коалиция - а по какъв начин, е отделен въпрос. Според нас тя трябва да е в три партии.

Наскоро имаше любопитно изказване на Христо Иванов, който каза, че съдебната реформа, изобщо управлението, не може да се случи без една сериозна конституционна промяна. ДПС е готова за това! От една година е внесен и проект за Конституцията", добави още Цонев.

По думите му причината страната да е в такова незавидно състояние и в политически, и в икономически план, е незрялостта и прекомерното самочувствие на "Продължаваме промяната" (ПП).

"Много неприятно впечатление прави позицията на ПП по отношение на резултатите от изборите. Ние ще съставим сами правителство и ще потърсим подкрепа от останалите - те това казват. Много е наивно! Много е несериозно!

Защо, след като приоритетите на страната са ясни, поне на 4 от 5-те коалиционни партии, да не могат да се разберат?! Отговорът е ясен - заради новото формирование ПП, което няма коалиционна култура, няма опит, за сметка на това имат голямо самочувствие, което не отговаря изобщо на техните възможности.

Ако подхождат с разум, отговорност и диалог, както ДПС, тогава ще има управление страната и ще се решават кризите.

Мерките, които предлагаме, за да противодействаме на инфлацията, е ограничаване на паричното предлагане, но това не може да стане, защото сме във валутен борд. Трябва да се свият разходите и най-вероятно ще го направим.

Контролът на цените не е излишен и непазарен, ако бъде направен така, както трябва. Още 2013 г. ДПС внесе проект за търговските вериги, но за съжаление не успяхме. Искахме да следим стриктно дали има картелни споразумения на пазара", припомни още Цонев.

А на въпрос за увеличението на минималната работна заплата, той заяви, че да, тя трябва да се увеличава, но е "лошо отражение на бюджета. Защото в законодателството редица плащания са свързани с нея, въпреки че нямат нищо общо. Ако те бъдат разкачени, няма да е проблем това увеличение, от фискална гледна точка.

Финансовата стабилност, бюджетът и всички онези неща, включени в кризата, са функция и от политическата криза. Докато тя не се реши, ще бъдем изправени и пред всички останали".

По темата за конституционната реформа, Йордан Цонев заяви, че плана на ДПС, ако влязат във властта, е - ограничаване на правомощията на главния прокурор до степен той да бъде административен ръководител.

"Предлагаме отделяне на двата съвета - на съдийския и на прокурорския висш съдебен съвет. Така ще се гарантира по-голяма независимост на съдебната власт. Ще се след по-стриктно и отчетността. Очакваме останалите партии да ни подкрепят в това!", разясни Йордан Цонев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук