"Почти всеки ден имаме специализирани операции по пътя и контролът е засилен. Въпросът е да се насити цялата страна с камери и хората да знаят, че на всеки 10 км има скрито око, което ги следи и ще бъдат санкционирани при нарушения. 50-60 000 лева струва една стационарна камера", това каза комисар Тенчо Тенев, бивш началник на КАТ-София.

"Имаме много добре изградена тол система. Камерите за винетки с подходящ софтуер могат да се пригодят за нуждите на Пътната полиция и всички останали служби.

Общ софтуер в камерите може да ги настрои както снимат за винетки, да следи и за другите нарушения. Имаме нужда от повече хора за по-масирано полицейско присъствие на пътищата. Вече и "Охранителна полиция" могат да съставят актове и фишове. Пътната полиция обаче има нужда от повече жив ресурс", обясни той в сутрешния блок на Nova News.

Според него има увеличение на водачите, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества. "Отказът от тестване трябва да се третира като престъпление. Ако се създадат лаборатории за бързо тестване, няма да има нужда да се чака 5-6 месеца за кръвен тест.

Ако има по-бърз начин за тестове за наркотици, както е за алкохол, може просто да се изчака кръвния, за да се свалят номерата. По-високи санкции и по-строги наказания за нарушителите на пътя", посочи Тенев.

По думите му възпитанието започва от ранна възраст, а се наблюдава как деца 3 клас пият енергийни напитки. "Сега масово младото поколение започва да употребява наркотици. Има служители на пътя, които не бива да са там, защото вършат груби нарушения и трябва да бъдат дисциплинарно уволнени. Те си затварят очите и помагат на хора като Семерджиев", коментира комисарят. 

"Знаете ли, чудя се, защото сме си говорили с мой близки и приятели за катастрофата на бул. "Черни връх", причинена от Георги Семерджиев, при която загинаха две млади момичета...", започна водещата Лора Инджова.

"За съжаление голяма трагедия, от която цялата страна остана потресена", прекъсна я ексшефът на КАТ-София.

"Аз бях на 15-та минута от възникването на катастрофата. Наистина има хора, които не трябва да са на определените места - това са служители на ниските нива, които работят на пътя и спират и проверяват такива като Семерджиев. Не цялата система е виновна за поведението на този... водач.

Където има хора, които са вършили тези груби нарушение, сега си получават заслуженото. Видяхте - момичето, което му е помагало - полицайката Симона Радева, го уволниха. този, който също е бил там, най-вероятно също ще бъде уволнен", каза комисар Тенчев, визирайки гаджето на скандалната униформена.

Хората по ниските нива много пъти си затварят очите и помагат на такива като Семерджиев. Бях на 15-та минута на катастрофата и бях през цялото време там и видях за какво става въпрос - за каква голяма трагедия става въпрос.

Няма да споменавам къде беше едното починало момиче, къде беше другото, къде бяха части от телата им. Такава трагедия рядко се вижда и не искам повече да виждам такава трагедия и такова местопроизшествие", призна комисарят.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук