25 години ще лежи в затвора убиецът на Дамла. Това реши Пловдивският апелативен съд, който увеличи наказанието на 26-годишния Мехмед Хасан, съобщават от пресцентъра на Апелативния съд.

Припомняме, че защитата на убиеца, както и прокуратурата и родителите на детето обжалваха първоначалната присъда на съда в Кърджали от 23 години затвор.

Според апелативните магистрати увеличеното и наложено най-тежко общо наказание от 25 години лишаване от свобода отговаря на изключително високата степен на обществена опасност на деянието и на много високата степен на обществена опасност на самия деец. Като отегчаващо отговорността обстоятелство магистратите приемат, че момиченцето било силно привързано към подсъдимия и изпитвало към него обич. Родителите й също се намирали в близки роднински отношения с Мехмед Х., имали му доверие, с което той злоупотребил по недопустим начин, проявявайки бездушие към малолетното момиченце, се посочва в мотивите на съда.
Делото е протекло пред Кърджалийския окръжен съд по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият признал изцяло фактите по обвинението. Поради това първоначално определеното наказание доживотен затвор е заменено с лишаване от свобода, съгласно задължителното изискване на закона в тези случаи.

Мехмед Х. е осъден да изплати по 150 000 лева обезщетение на родителите на  пострадалата и 100 000 лева на нейната баба за претърпени неимуществени вреди, пише 24rodopi.com.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Нервна криза и намеса на медици, „без разкаяние”, мисли за кафе, дрога и цигари, и едно последно-да бъде сам в килия. Така се разви делото „Дамла” в Пловдив, което се гледа на 6 декември.

 „Затворът няма да ме превъзпита. Там по цял ден чета някаква книга. Мисля само за кафе, цигари и наркотици. Искам да лежа по-малко и да изтърпя присъдата си в самостоятелна килия”. Това бяха последните думи на убиеца на малката Дамла от Момчилград-Мехмед Хасан, преди състав на Апелативния съд да се оттегли за вземане на решение.

Съдът се произнесе малко повече от месец след заседанието.