Готвачът Деян Дичев, който бе арестуван заради разфасоването и укриването на останките на Юмер Мехмед и Теодора Бахлова, е готов да признае вината си пред Районния съд на Бургас и да се възползва от правото присъдата да му бъде намалена с 1/3, съобщава Флагман.бг.

В четвъртък Дичев, който влезе в ролята на "чистач" на престъпленията на жестокия убиец Станимир Рагевски, ще бъде конвоиран от затвора до Съдебната палата, за да отговаря пред закона за участието си в мракобесната схема.

Дичев е обвиняем по два члена на Наказателния кодекс – по чл.339, ал.1 - за незаконно държане на пистолет и чл.294, ал.1 - за лично укривателство. По първия го грози ефективна присъда от 2 до 8 години, а по втория – до 5 години.

В НК няма предвидено наказание за разчленяване на трупни останки, а само за укривателство на престъпление. Заради това и предвиденото наказание изглежда нищожно малко на фона на извършеното зловещо деяние.

46-годишният Деян Дичев е арестуван и осъждан многократно, лежал е в затвора, но както се оказа вече е реабилитиран по право и пред съда той ще се яви с „чисто“ досие, което ще му осигури по-леко наказание.

Според българското законодателство присъдите не се сумират, а се приема най-тежката. Т.е. – т.е. при най-доброто за прокуратурата развитие, Дичев ще получи 6 или 7 години затвор, които незабавно ще бъдат намалени с 1/3, ще бъдат извадени и дните, които е в ареста и ще излезе на свобода най-късно след 3 години и половина.

Много е вероятно още в четвъртък съдия Анатоли Бобоков да чете присъдата по това дело. На този етап няма информация за променено здравословно състояние на Дичев и не са налице основания за промяна на мярката за неотклонение.

По непотвърдена информация, той е в самостоятелна килия на втория етаж на затвора и потокът му е отделен от този на доскорошния му работодател и близък съратник – Станимир Рагевски.