В трагедията, която се разигра в Керч, има "страшно много въпроси", това твърди военният експерт Игор Коротченко.  

"Първо - заподозреният е от очевидно бедно семейство. Майка му е санитарка, колко може да получава, той самият не работи, защото учи. Откъде е взел пари за купуването на оръжие и боеприпаси, дори и да кажем, че ги е получил легално? Ако се има предвид броя на жертвите, това е доста сериозен арсенал. Второ - взривните устройства са две и минимум едно от тях е заработило. Откъде някой, който е на 18 години, има квалификацията на достатъчно опитен сапьор - това са също въпроси, които няма как да не възникнат. Откъде се е сдобил с взривните устройства и сам ли ги е правил", коментира военният експерт. 

Коротченко подчертава, че няма как подобни устройства да се купят легално и не е ясно откъде студентът се е сдобил с тях. 
 

Част от патроните и бомбите, с които Владислав Росляков причини ужаса в колежа в Керч
 


"Има и други въпроси, които възникват - за мотивацията. Появи се информация от следствието, че може би Владислав се е намирал под някакво чуждо влияние. Аз смятам, че на тази версия трябва да се отдели сериозно внимание и да бъде разработвана самостоятелно", отбелязва военният експерт. 

Според него наложените до момента версиите - отмъщение, насочено към преподавателите или другите студенти, не съвпадат с използването на взривни устройства. "Сега точно трябва да се установи откъде ги е взел и дали наистина е действал сам или е бил част от някаква група. Въпросите са наистина много и случаят е странен", коментира той.

С всеки изминал час след ужаса в Керч на бял свят излизат още и още подробности от живота на Владислав Росляков. Негови съседи признават, че той е бил жесток още от малък и е имал склонност към оръжията. Това твърди негова съседка и дори разказва, че веднъж той е стрелял по краката й.
Тя разкрива още, че самият Владислав бил "със странности", същият, като баща си - говорел странни неща, излизал на улицата със сабя. Съседката признава, че почти не познавала майката, но предполага, че ходела в някаква секта и водела и сина си там. 

Същевременно други познати и преподаватели описват Владислав като спокойно момче. "Учеше се добре, беше тих, много тих, но и необщителен", разказва преподавателката му Олга Михайличенко и разкрива, че не знае той да е имал приятели.

Друга интересна подробност за Владислав е, че е изтрил всички данни от компютъра си, преди да се запъти с пушката и бомбите към колежа. Там буквално липсвала каквато и да е информация и нямало как файловете да бъдат възстановени. 

Лидерът на Крим Сергей Аксьонов обяви, че следствието установява всички възможни съобщници на студента. Той смята, че Росляков е бил подготвен от някого и просто не е имало как сам без помощ  да устрои стрелба и взрив.

"На място в колежа е действал сам, това е разбираемо, но подготвителните мероприятия са минали с нечия помощ, спореид мен този негодник не може да направи всичко сам", коментира Аксьонов.

На това мнение е и преподавателката в колежа Елена Полюшкина. Макар и да не познавала лично Росляков, тя смята, че той е бил използван. /БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ