БЛИЦ разкрива нови сензационни факти от делото за поръчителството на убийството на Кирил Киров-Киро Японеца и опита за физическото ликвидиране на сина му Януш.
На подсъдимата скамейка на Софийския градски съд е изправен Георги Петров-Йончо. Той е привлечен към отговорност, че е планирал покушението на Киро Японеца заради огромна сума пари, която не му е върнал.

"Йончо ме заплаши с убийство, което бе свързано с това, да си оттегля показанията по делото. На 5 март т.г. Йончо ме срещна близо до кръстовището на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар". Аз излизах от паркинга на магазин "Фантастико" с колата си. Йончо ме видя и ми направи знак да спра. Аз обаче се страхувам от предните инциденти и не спрях.

Тогава Йончо направи знак с ръце, като ми показа, че ще ме убие. Знакът му показваше движение на нож по гърлото му, което разбрах, че е насочено към мен и ще ме убие", заявява един от най-важните свидетели по делото Борислав Борисов в сигнал до Софийската градска прокуратура.

36-годишният мъж е призован като очевидец на опита за покушение срещу Кирил Киров и семейството му.

Драмата се разразява на 2 май 2015 година, когато тъстът на Йончо – Марин Петров стреля по Киро Японеца и неговите синове Януш и Спартак пред къщата им в ромския квартал "Факултета". Януш е ранен в гърба, а куршумът едва не пробива сърцето му. Йончо и тъстът му са задържани. При обиска в къщата на Йончо криминалистите откриват пистолет "Берета", дрога и контролна везна. 

"По този случай бях разпитан в СДВР. Разказах всичко, което видях при извършеното на 2 май 2015 г. прострелване, при което пострада Януш Сотиров. След като бях разпитан, аз многократно бях заплашван от Георги Петров-Йончо с това да оттегля показанията си, иначе ще ме убие", разкрива Борисов в своите показания пред магистратите.

Свидетелят разкрива и за първия опит да бъде сплашен.

"Това се случи пред "Цибалаб" на "Сердика", където бях на изследване на детето ми. Йончо ме видя и ме попита: Защо ги разказваш нещата, защо го правиш?". Имаше предвид дадените от мен показания по посоченото дело. Аз му отговорих, че съм разказал това, което съм видял, и което знам. Тогава Йончо ми каза на мен, че ако не си изтегля показанията ще бъде убит. Аз от този случай много се изплаших за живота си.

Йончо изглеждаше и звучеше като човек, който може и ще извърши това, което казваше, а именно да ме убие", споделя Борисов в изложението си до съдебните власти.

Явно българската правораздавателна система не е взела мерки за сигурността на важния свидетел, защото не само не му е осигурила охрана, но и Йончо продължава да се разхожда на свобода, въпреки сигналите срещу него и изключително тежкото престъпление, в което е обвинен.

Нещо повече - съдията по делото Александрина Йорданова е направила неочакван бонус на двамата подсъдими Йончо и Марин Петров, който му е тъст.
 От материалите по делото, с които БЛИЦ разполага става ясно, че на 16 октомври т.г. Апелативният съд е наложил обезпечителни заповеди върху продажбата на имоти на Георги Петров и Марин Петров в размер на по 200 000 лева. Възбраната е върху техни къщи и дворове, а целта те да не могат да боравят с големи суми от евентуална продажба, с които да се опитат да възлагат мокри поръчки.

Със свое решение, обаче съдия Александра Йорданова отменя постановлението на по-висшестоящата инстанция, което според юристи е недопустимо от законова гледна точка.

Притеснителните факти поставят съмнения върху изхода на делото и предубедеността на съдебния състав. Всички си помнят за скандалното решение на триото съдии от първоинстанционния Специализиран съд Росенова, Врачева и Колева, с което 17-годишните ефективни присъди на Йоско Костинбродския и бандата му бяха отменени и то при положение, че са били постановени от ръководителя на институцията Георги Ушев.

Действията на съдия Йорданова изглежда подхранват самочувствието и вливат ударни дози адреналин в кръвта на подсъдимите. Едва ли е случаен факта, че на предишното съдебно заседание Йончо си позволи да размахва пръст и да се заканва на екипа на БЛИЦ за това, че иска да отрази съдебното заседание.

Не ни се иска да вярваме, че в Съдебната палата ще се повтори стрелбата срещу Златомир Иванов-Баретата. Но вече нищо няма да ни учуди...

Ивайло КРАЧУНОВ

БЛИЦ ще следи изкъсо съдебното дело, което е насрочено утре от 13.30 ч. в Софийския градски съд.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!