Отвлеченият през май 2017 г. Златин Янев отново се оказва в центъра на събитията, след като на 7 май т.г. – точно три години след похищението срещу него, в колата му полицаи откриват девет свивки с канабис, пет свивки с амфетамин и електронна везна, пише "Флагман".


Случаят е описан подробно в полицейската сводка от 8 май, но до момента не бе ясно името на задържания тогава бургазлия. 

Майката на 19-годишния Златин обаче - Марияна Николова описа съвсем друг развой на събитията, случили се по обед около 12:30 ч. на 7 май. Тя обясни, че синът й е бил задържан за 24 часа след рутинна проверка на пътя, която обаче приключила с намирането на наркотиците в багажника на семейната Шкода.

Според нея дрогата е подхвърлена от някого – като отмъщение за това, че Баневския и аверът му, които отвлякоха Златин на 7 май 2017 г., вече са с наложени ефективни присъди за деянието. 

Всъщност проверка по случая показа, че на Златин е взета проба за употреба на наркотици. Тя е отрицателна, което според адвоката му – Красимир Кацарски – означава, че момчето не е употребявало забранените вещества в поне 10-дневен срок преди да бъдат открити наркотиците в багажника му.

Допълнително към това е и фактът, че електронната везна е изследвана за пръстови отпечатъци. На нея са открити такива, но нито един от тях не съответства с тези на 19-годишния Златин.

Случаят се заплита допълнително от разказа на майката на момчето – Марияна Николова. Тя сподели, че датата на извършената проверка е символична и изрази съмненията си това да е случайно. Още повече, че по думите й – няколко дни преди въпросния ден, тя се качила на автомобила на сина си, който трябвало да пътува на следващия ден, за да се подсигури, че всичко е наред.

„Още щом тръгнах, зад мен се появи полицейска кола, която на сирени ме спря. Изчаках известно време в автомобила си, след 2-3 минути от лявата страна на автомобила дойде униформен, който ми каза, че е станала грешка. Няколко дни по-късно синът ми е спрян в Бургас и намират наркотици в колата му“, разказва Николова.

Тя категорично не обвинява полицаите, че са подхвърлили дрогата, но смята, че е възможно те да са били „предупредени“ за това, че в автомобила има наркотици, които може би предварително са били поставени там от някого.

Според адв. Кацарски е напълно възможно дрогата да е подхвърлена в автомобила. Той седи неотключен в двора на семейството в бургаския кв. Банево всеки ден и би било много лесно подобно действие да се случи. Според защитника на Златин, младежът е бил задържан за 24 часа, говорил е пред полицай на фаза досъдебно производство, но все още не е разпитан от разследващ полицай.

„Всички взети проби също не могат да уличат подзащитния ми във въпросното престъпление, тъй като са отрицателни. Моето мнение е, че е възможно дори да не се стигне до обвинение в случая“, обясни адв. Красимир Кацарски.

От прокуратурата в Бургас разкриха, че действително няма съвпадение на пръстовите отпечатъци. Разследването обаче продължава, въпреки че по конкретното престъпление към момента няма привлечен обвиняем. 

Припомняме, че Златин Янев бе отвлечен от Йордан Янев Баневския и авера му Жельо Тончев на 7 май 2017 г., заради дребна квартална дразга. Той бе натикан против волята си в техния автомобил, бит и захвърлен край кв. Банево, където живеят всички пасивни и активни участници в деянието.

В хода на последвалото дело Баневския и Тончев получиха тежки ефективни присъди от съответно 9 и 8 години. Впоследствие Апелативният съд измени наказанието, като го намали с повече от 50% и за двамата обвиняеми – съответно 4 години за Йордан Янев и едва 3 за Жельо Тончев. В момента делото е пратено за поредно обжалване пред Върховния касационен съд, откъдето вероятно ще се произнесат до края на лятото, обясни адв. Красимир Кацарски.