Направете си щедра торта за ценители
Сладкишът е с три слоя и маково семе
Необходими продукти:
за основата:
150 г брашно
90 г краве масло
60 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
1 ч. л. бакпулвер
за пласта с мак:
500 мл. прясно мляко
100 мл. яйчен ликьор
400 гр. заквасена сметана
180 г мак
150 г захар
1 ванилия
50 г грис от твърда пшеница
за белия пласт:
500 г заквасена сметана
120 г захар
3 яйца
1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, захарта и маслото, когато станат на трохи, прибавете бакпулвер, ванилия и яйце.
Разстелете тестото в тава за печене и го покрийте с пергаментова хартия.
След 12 минути на 180 градуса блатът е готов.
Докато той се охлажда, кипнете млякото, захарта и ванилията. Добавете към тях гриса и изчакайте да набъбне.
Когато сместа се сгъсти, съдът се отстранява от котлона и се прибавят маковото семе и ликьорът.
Щом леко се охлади, добавете и заквасената сметана и оформете пласт върху блата.
Смесете останалите сметана, захар, яйца и ванилия и изсипете внимателно върху слоя с мак.
Тортата се пече 1 час и 20 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор.
Оставя се да се охлади в леко отворена фурна.
Сервира се напълно охладена, най-добре на следващия ден.
Последвайте ни
0 Коментара: