Тортата е специален десерт, който дори и приготвен е делничен ден, може да подобри и най-мрачното настроение. И понеже понеделниците по традиция са предизвикателство и за най-големите оптимисти, ви предлагаме да опитате това маково изкушение, пише Нова тв.

Необходими продукти:

за основата:
150 г брашно
90 г краве масло
60 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
1 ч. л. бакпулвер

за пласта с мак:
500 мл. прясно мляко
100 мл. яйчен ликьор
400 гр. заквасена сметана
180 г мак
150 г захар
1 ванилия
50 г грис от твърда пшеница

за белия пласт:
500 г заквасена сметана
120 г захар
3 яйца
1 пакетче ванилия

Начин на приготвяне:

Смесете брашното, захарта и маслото, когато станат на трохи, прибавете бакпулвер, ванилия и яйце.

Разстелете тестото в тава за печене и го покрийте с пергаментова хартия.

След 12 минути на 180 градуса блатът е готов.

Докато той се охлажда, кипнете млякото, захарта и ванилията. Добавете към тях гриса и изчакайте да набъбне.

Когато сместа се сгъсти, съдът се отстранява от котлона и се прибавят маковото семе и ликьорът.

Щом леко се охлади, добавете и заквасената сметана и оформете пласт върху блата.

Смесете останалите сметана, захар, яйца и ванилия и изсипете внимателно върху слоя с мак.

Тортата се пече 1 час и 20 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор.

Оставя се да се охлади в леко отворена фурна.

Сервира се напълно охладена, най-добре на следващия ден.