Тиквата е богата на редица хранителни и биоактивни вещества – въглехидрати, белтъчини, витамини и микроелементи. Изключително предимство на тиквата е, че е много бедна на прости захари, а съответно и на калории.

Като бонус, дори прекаляването с тиквата няма да се отрази негативно на липидния ни профил, защото тя не съдържа холестерол. 

Тиквата е сред малкото хранителни продукти, които се ползват еднакво успешно за приготвяне и на сладкиши, и на солени гозби. Варена, печена, задушена, дори сурова – тиквата е еднакво вкусна и полезна. Същото важи и за тиквените семки, пише Труд бг.

В сезона на тиквите можем ежедневно да се възползваме от ползите от консумацията им. Очевидно, дори предозирането не може да навреди.

1. Крем супа от тиква 

 

• Тиква – 500 гр. 
• Моркови – 2 бр. 
• Лук – 1 глава
• Краве масло – 20 гр.
• Прясно мляко – 200 мл. 
• Джинджифил – 1 чаена лъжица 
• Тиквени семки – 2 супени лъжици

Първата стъпка от рецептата е да запържим ситно нарязаната глава лук, морковът и джинджифилът, за да разгърнат своите аромати.

След това се добавя нарязаната и обелена тиква и вода, която да покрие всички продукти в тенджерата. Поръсете във водата малко сол и варете до пълното омекване на тиквата. 

След като сварите зеленчуците, отделяте бульона и пасирайте заедно с маслото и млякото.

Задължително извадете млякото предварително от хладилника. Връщайте бульона по етапно отново при зеленчуците до получаване на желаната гъстота. 
При сервиране поръсете над всяка купичка с печени тиквени семки или с малко сиренце. 

2. Кебап в тиква 

• Тиква – 1 бр. 
• Месо  - 600 гр. 
• Гъби – 300 гр. 
• Лук – 3 глави
• Морков – 3 бр. 
• Червено вино - ½ чаена чаша
• Дафинов лист – 4 бр. 
• Сол 
• Черен пипер

Първо се подготвя тиквата. Най-удобната тиква за целта е тумбестата, защото трябва да я изчистим от семките, да я издълбаем и да я напълним.

Лукът се нарязва на полумесци, а месото на хапки. Може да ползвате всякакво месо - свинско, пилешко, телешко. Гъбите измивате и нарязвате на едри парчета.

В дълбок тиган или тенджера сгорещявате малко олио, в което запържваме лука и бъркаме, докато омекне. Следват месото и гъбите, а след 5 мин. и виното, заедно с малко сол. Всичко се оставя да ври, докато виното изври.

Изсипете кебапа в тиквата, като добавяте и дафиновите листа. Сложете тиквата в тава и сипвате 2 чаени чаши вода. Печете пълнената тиква в кебап в предварително загрята на 200 градуса фурна за час и половина.

 

3. Кекс с тиква  

• Яйца – 4 бр. 
• Захар – 1 чаена чаша
• Ванилия – екстракт 
• Олио – ½ чаена чаша
• Кисело мляко – 1 чаена чаша
• Сода – 1 чаена лъжица 
• Брашно - 1 ½ чаена чаша 
• Бакпулвер 1 
• Натурално какао – 1 чаена лъжица 
• ½ чаена чаша орехи
• ½ чаена чаша пюре от тиква 

Жълтъците се отделят от белтъците. Белтъците се разбиват на сняг, а към жълтъците се изсипва захарта и се разбиват с ванилията. Добавят се олиото и киселото мляко, към което предварително е "изгасена" содата. Следва присъединяване на белтъците и брашното, смесено с бакпулвера. Хубаво се разбърква и се добавя какаото. Накрая се прибавят пюрето от тиква и орехите и се разбърква до хомогенна смес.
Сместа се изсипва в кексова форма и се пече 35-40 минути на 180ºС, като се проверява с клечка за готовност.