Хиляди българи, румънци, украинци, молдовци и дори руснаци вчера станаха свидетели на необичаен и всъщност невиждан досега феномен - северно сияние по тези географски ширини. Aurora Borealis, както е техническият термин за явлението, свързано с магнитното поле на планетата ни, характерно може да бъде наблюдавано от арктическия кръг и северния полюс.

Вчера обаче, около 19:20 ч., то се прояви в България и шашна изненаданите зрители на красивия спектакъл.

Веднага в мрежата се появиха идеи - едни по-необосновани от други, трети, базирани на науката и математиката, четвърти конспиративни.

Метеоролози от цялата страна и основно от Метео Балканс, които на практика първи „раздухаха” за случващото се вчера още около 10 минути след първото появяване на аврората, показаха нагледно каква е причината.

„Червеният цвят се дължи на излъчването на възбудени кислородни атоми на големи височини (240 км). Наблюдава се при интензивна слънчева активност и ниски концентрации на кислород при големи височини.

Климатологът Рачев шокира какво ни чака след кървавото небе

Ако сиянието е в зелен цвят, се дължи на излъчването на възбудени кислородни атоми на по-ниски височини (до 240 км)".

Сиянието е наблюдавано в по-голям интензитет от Кримския полуостров

"Излъчва се целена светлина, заради по-високата концентрация на кислород”, написаха още вчера от „Метео Балканс”.

Разбира се, няма начин обикновеният човек да разбере точно какво казват учените с тази извадка. Но не е и необходимо, защото именно затова са учените - да дават обяснения за привидно необясними феномени като вчерашния.

От Българската академия на науките (БАН) също се изредиха, макар и впоследствие, тази сутрин, да дават обяснение за красивите червени аврори, които вчера бяха видими от почти цяла Северна България и голяма част от Европа, пише "Флагман". 

Пред bTV физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория разкри, че „...от България такова явление може да се види след мощно изхвърляне на коронарна маса от Слънцето, при това ако изригването е било в посоката, в която се намира Земята в момента.” 

Ето какво още каза той:

„След като потокът от заредени частици пропътува разстоянието между Слънцето и Земята, той бомбардира земната магнитосфера и дори я огъва откъм нейната дневна страна. Поражда се геомагнитна буря, която може да доведе до смущения в радиовръзките. Тези частици от слънчевата плазма, които навлизат във високите слоеве на нашата атмосфера, пораждат полярните сияния.

В редки случаи – когато процесът е много интензивен, полярните сияния могат да се наблюдават и от по-ниски географски ширини.

Интензивността на потока от заредени частици, т.е. на корпускулярната радиация от Слънцето, се оценява по геомагнитния ефект, който тя предизвиква, чрез т.нар. планетарен Kp индекс. Това е балометрична (логаритмична) величина, която може да има стойности от 0 до 9 и се определя от множество наземни геомагнитни станции, намиращи се в северното и в южното полукълбо на Земята.

Снощи между 16:45 ч. и 18:45 ч. Kp индексът достигна и леко надмина стойност 8, след което започна да спада.”

За всеки лаик това би следвало да е достатъчно обяснение за наобичайната Aurora Borealis, която хиляди видяха вчера.

Но само това ли може да е обяснението?

Информация от Аляска поставя под съмнение идеята за необичайно силна геомагнитна буря и светва прожекторите върху друга хипотеза - тази за изпълнен вчера експеримент.

От Високочестотната активна изследователска програма за аврорите, в превод от английски High-frequency Active Auroral Research Program или за кратко HAARP, която е под шапката на Университета на Аляска Феърбанкс, са публикували преди дни интересно съобщение.

Това съобщение се появи преди дни на официалния сайт на HAARP

„HAARP ще проведе изследователска кампания в периода 4-7 ноември, за да изучи изкуственото светене на въздушни маси и много нискочестотни/екстремнонискочестотни радио вълни (VLF/ELF).

Основната цел на кампанията е да разбере по-добре механизма в йоносферата, под въздействието на който се произвеждат оптически емисии и да провери дали конкретни типове вълни в йоносферата повишават амплитудата на VLF/ELF вълните”, пише в съобщението.

От изследователската програма дават активен линк за радиоентусиастите, които ще могат да документират незаависимо експериментите в указаното по график време.

Графикът за провеждане на експериментите посочва ясно, че между 04:30 и 05:00 ч. UTC, което съответства на 18:30-19:00 ч. българско време, ще се провеждат тестове

Във въпросния линк (Google Drive pdf документ) е описан конкретният график. За 5 ноември 2023 г. (вчера) са описани тестове, които трябва да се проведат между 00:00 и 05:00 ч. UTC, което съответства на 14:00-19:00 ч. българско време (GMT+2).

В бележките към графика е написано, че ще се тестват честоти от 3.25 MHz по отношение на мощността на излъчвателя и Signal to Noise Ratio (SNR) - мярка, използвана в науката и инженерството, за характеризиране в каква степен даден сигналът е обхванат от фонов шум.

Какво се казва в описанието за експеримента?

„AIRGlow експериментът ще пулсира (в интервал от 30 секунди, включване и изключване) предавателите на HAARP, за да създаде радио-индуцирана аврора, позната още като изкуствена аврора... Феноменът, ако се вижда, ще се явява като бледо червено или зелено петно... видимо по-добре докато наблюдателят гледа настрани от него...

Хора, намиращи се на разстояние от 500 км от установката, могат да се опитат да го видят и дори да го снимат... Възможно е някои наблюдатели да могат да го видят и от разстояния, по-големи от 500 км”. Това пише едно към едно в текстът, прикачен към съобщението от HAARP.

Това е описано официално на сайта на HAARP по отношение на провежданите в периода 04-07 ноември експерименти.

Проверка за това къде се намират станциите, използвани от HAARP, не установи къде точно и ако изобщо има такива в Европа, които биха могли да бъдат използвани за това. Т.нар. „сияние”, което наблюдавахме вчера обаче, е било наблюдавано от север, което ограничава значително локацията на експеримента.

В тази посока има само една установка, макар и отдавна изоставена, която би могла да е способна да произведе толкова силни нискочестотни радио вълни, които да предизвикат подобна изкуствена аврора. Тя се намира на около 10 км южно от украинския град Припят и се нарича „Дуга”. Част е от комплекса „Чернобил 2”, печално известен с инцидента в ядрената централа от 26 април 1986 г. Това обаче е изцяло непотвърдена информация, макар в Украйна явлението да е наблюдавано най-силно и най-високо в небето. 

Официално установката е изоставена и не се използва, но всяка година (преди войната в Украйна) стотици туристи радио ентусиасти успяваха, със своя екипировка, да използват огромния комплекс от антени.

Все пак - ето къде се намира изоставената станция, която е на около 850-900 километра от северните райони на България.

(Бележка към видеото: Списъкът, представен вляво, НЕ Е ОФИЦИАЛЕН, а генериран от потребител в Google Maps. В този смисъл тук е използван просто за по-лесен ориентир към станцията "Дуга" в Украйна)

Допълнително в текста, публикуван на сайта на HAARP става ясно още, че предвидените за периода 4-7 ноември тестове ще се провеждат в Аляска, но официално никъде няма списък с всички локации, които се използват от Проекта и в този смисъл не е изключено такива да има и в Европа. Дали са били активни вчера, това е съвсем друг въпрос.

При всички случаи явлението, наблюдавано вчера, е повече от необичайно. А съвпадението, че точно в същия ден са провеждани експерименти от този проект, които биха могли да причинят нещо подобно, съвсем не е за подценяване.

Нещо повече - ако вземем ориентир във времето 19:20 ч. и проверим къде се е намирала по това време Международната космическа станция, ще видим, че астронавтите в нея са имали доста добър поглед към случващото се в йоносферата точно в този момент, което, за целите на проучване, би било търсен ефект.

Позицията на МКС към 19:21 ч. Малко по-рано, около 19 ч., тя се е намирала на друго място на запад от настоящата ѝ траектория, което е давало възможност събитията над Европа да бъдат пряко наблюдавани (кръгът в бяло). Към 19:21 ч. наблюдаваното червено сияние се е виждало само в горните пластове на атмосферата от гледната точка на астронавтите на борда на Международната космическа станция

Aurora Borealis или нещо друго, отговорът вероятно няма да бъде спуснат на готово. Съвпаденията обаче са интересно нещо.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук