Градските власти на Кемерово решиха да закупят ново коледно дърво за 18 милиона рубли (около 300 000 долара), защото предишното е монтирано 11 години подред и е "морално остаряло", каза пред репортери кметът на града Иля Середюк, предават световните медии.
 

"Всяка година трябваше да се увеличава финансирането за ремонт (на старата коледна елха). Тя имаше тригодишна гаранция. Всяка година клоните, светодиодите излизат от строя.

Според експерти 30 процента от клоните не функционират. Може да се възстанови, изразходвахме 300-400-500 хиляди рубли годишно “, каза кметът.
 
Той отбеляза, че Кемерово се обновява, "движи се напред", затова градът трябва да има нова, високотехнологична елха, която има около 1900 клона, 239 000 светодиоди и отговаря на съвременните изисквания за дизайн.
 
Тя има повече от хиляда програми и всеки ден можете да променяте програми, можете да показвате надписи, модели", обясни Середюк.
 
Кметът също подчерта, че дървото, купено за Кемерово, не е най-скъпото. Според него на уебсайта на производителя е имало новогодишни дървета за 29 милиона рубли, дори за 35 милиона.