Учени от университета в Чикаго са се натъкнали на неизвестен до този момент феномен в Антрактида. Става въпрос за трусове в леда. Те са регистрирани през нощта, съобщава Science Alert. 

Не е ясно какъв е произходът на сеизмичната дейност към този момент.  
 
През летния сезон в Австралия от ноември 2016 г. до януари 2017 г. учените са инсталирали сеизмометри на две места в шелфовия ледник Макмърдо, които са на разстояние 20 км едно от друго. Те са обозначени като "суха" или "мокра" станция в зависимост от характерното за тях топене.
 
Денем въздействието на слънчевата светлина върху "мократа" станция допринасяло за поява на локви от ронливия повърхностен лед.

През нощта са били регистрирани хиляди трусове, всички с естествен произход, но с много кратка продължителност - не повече от секунда. Те са все в района на "мократа" станция. Учените правят връзка, че трусовете се наблюдават само през нощта и според тях е много вероятно те да са свързани с топенето на шелфовия ледник.
  
За да обяснят феномена, учените предлагат хипотезата, че вследствие на застудяването ледът над получената в резултат на топенето вода започва да се свива.
 
Водата под него замръзва и се разширява. Това деформира повърхностния слой, който в края на краищата се разрушава. Нужни са обаче допълнителни наблюдения, които да потвърдят или опровергаят това виждане.