Стойността на новия американски изтребител, който ще замени F-15C/D и F-22, може да достигне 300 милиона долара, съобщава Defense News.

Изданието уточнява, че заявената цена отчасти се обяснява с високите възможности на самолета, а отчасти с неумението на ВВС на САЩ да се вместват в бюджета  при разработките на невидими изтребители.

За да се обнови гръбнака на ВВС на САЩ ще са необходими не по-малко от 414 изтребителя, пише Defense News. Първият самолет от шесто поколение трябва да постъпи на въоръжение през 2030 г.

По данни на медиите, изтребителят ще има по-голям обсег на действие от F-22 и ще получи усъвършенствана система за осигуряване на невидимостта му. 

Новите самолети имат за цел на усилят ВВС на САЩ, които в момента разполагат с 2 модела изтребители от пето поколение - F-22 Raptor и F-35 Lightning II. F-35 обаче редовно е критикуван, че е много скъп и има редица технически проблеми.

През октомври миналата година пилоти на F-35 се жалваха от симптоми на кислороден глад, а през ноември Пентагонът замрази за 30 дни програмата за снабдяване на армията с F-35 заради ръжда по самолетите.