Преди броени дни в България стартира първата 5G мрежа, която използва предвидените за това честоти и 5G оборудване. 5G мрежата e на А1 и стартира в София, а телекомът обяви амбициозни планове за развитие, според които тя ще обхване скоро целия Бургас, а през 2021 година всички населени места с над 10 000 жители.

Напоследък 5G е гореща тема както в политиката, така и в икономическите среди. ЕС насърчава развитието на технологията, като очаква тя да помогне за развитието на икономиката и да създаде нови работни места.
 
Някои хора обаче не гледат с 5G добро око и технологията често става водеща в различни конспиративни теории. Със старта на 5G и втората вълна от пандемията се възобновиха и слуховете и теориите с участието на технологията и вируса. Това се потвърждава и от резултатите на скорошно проучване на агенция „Тренд“. Според него 17% от българите не вярват в съществуването на COVID-19, 16% вярват, че ще им бъде поставен чип заедно с ваксината срещу коронавирус, 14% смятат, че Бил Гейтс стои зад пандемията, а 10%, че COVID-19 се разпространява чрез новите мобилни мрежи. Нека да разгледаме какво седи зад най-интересните идеи за конспирации на тема 5G и COVID-19.
 
Вирусът се предава чрез 5G

Това е една от най-честите конспирации, свързани с COVID и 5G. COVID-19 е вирус, който се предава от човек на човек, а не през радио вълни. Това са две напълно различни неща и просто не е възможно вирусите да се пренасят чрез телекомуникационните мрежи. Те се използват от десетилетия и никога не е имало доказателства да са опасни за хората. Вече няколко правителства и Световната здравна организация опровергаха тези твърдения за връзка между 5G и коронавируса: https://bit.ly/36YV6vD
 
Коронавирусът не съществува и всичко е за да ни чипират

Колкото и налудничаво да звучи в момента, това също е част от конспиративните теории. Идеята е, че реално няма коронавирус, а хора като Бил Гейтс създават слухове, за да могат да чипират хората заедно с ваксината. Всеки, който не вярва във вируса, може да отиде в някоя болница, която приема болни от COVID-19 и сам да се увери дали е прав.

Идеята, че човек може да се управлява с помощта на микрочип, е стара конспирация. Действително се правят редица научни изследвания в тази област, но за момента те са по-скоро теоретични, а технологията е на десетилетия от това да може да управляват човек.

В момента слуховете за „масовото чипиране“ набират популярност отново, тъй като мрежата от пето поколение има характеристиките да позволи „управлението на хора“. Тя поддържа много по-голям брой устройства на единица площ, много по-бърза е като скорост (над 1 000 Mbps) и комуникацията се извършва почти в реално време – без забавяне на връзката. Така че тук поне конспирацията е базирана на нещо реално, но тези характеристики на 5G ще се използват в производството, автономните автомобили и медицината.
 
5G отслабва имунната система заради високите си честоти

Първоначално в България 5G стартира в честотния диапазон 3,6 GHz. 5G излъчванията не се различават като принцип на работа от използваните и в момента технологии 2G, 3G, 4G или домашния Wi-Fi.

Много домашни Wi-Fi рутери работят на 2,4 или 5 GHz. За сравнение според Световната здравна организация вълните стават опасни за човека, когато са над 100 GHz или десетки повече от тези на 5G. Друга сериозна пробойна в тази теория е, че в България нямаше 5G мрежи до съвсем скоро, а заразени имаше. Страни като Иран имат огромен брой заразени, а не използват мобилни мрежи от пето поколение.
 
Базовите станции и 5G вредят на птиците

Статиите и постовете в социалните мрежи за умрелите гълъби около НДК в София са плод на фалшива новина, вдъхновена от случай през 2018 г. в Хага, Холандия. Официалното разследване отхвърля тезата, че смъртта на птиците е вследствие на човешка намеса. В момента в голяма част от София има 5G, но все още не се забелязват сцени като показаните на снимките, на които може би сте попадали в социалните мрежи.