Учените съобщиха за нов вероятен случай на пълно излекуване от ХИВ-инфекцията с помощта на агресивна комбинация от антивуръсни препарати и никотинамид (витамин В3), който кара заразените клетки да събуждат латентния вирус, което ги прави уязвими за имунитета, пише изданието Science.


Пациентът е 36-годишен мъж от Бразилия, който е бил кръстен Пациентът от Сао Пауло. Курсът на лечение е намалил броя на вирусните частици до нула, а след прекратяването на терапията през март 2019 година ХИВ въобще повече не е бил засичан в кръвта му. 

Също така до изключително ниско равнище се е спуснал броят на антителата, което показва липсата на заразени клетки в лимфните възли и тънките черва. 

При повечето хора, взимащи антивирусни препарати и прекратили курса на лечение, вирусното натоварване отново започна да расте след няколко седмици. 

Засега обаче учените не знаят със сигурност, дали Пациентът от Сао Пауло се е излекувал от ХИВ. 

Засега учените не са изследвали лимфните възли и тъкани от червата, за да потвърдят липсата на вируса. 

Да се победи ХИВ е трудно, защото патогенът, както и другите ретровируси, вгражда свой генетичен материал в ДНК на човешките клетки, което му дава възможност да се намира в състояние на покой, избягвайки имунната система. 

Изследователите са разработили няколко стратегии за пречистване на тези врени вирусни резервоари, но нито една до сега не се е оказала ефективна. 

 

Освен това, съобщенията за някои случаи на излекуване след антиретровирусна терапия, се оказаха преждевременни. 

Например, дете от щата Мисисипи се смяташе за излекувано, но след две години след края на терапията вирусът отново се появи в организма му. 

Засега са потвърдени само два случая на пълно извличане на ХИВ.  

Превод и редакция: БЛИЦ