Международна група учени установи, че преди милиард години на Марс е имало гигантско цунами. То е възникнало след падане на астероид.

При сблъсъка с небесното тяло се е образувал марсианският кратер Ломоносов, се посочва в съобщение на  Phys.org.

Планетолозите са открили геологични образувания, които по структура страшно много наподобяват аналогични структури, които са се образували на Земята заради огромни вълни, предизвикани от падането на метеорити.

В късния Хесперски период (преди около 2 млн. години по марсианската геохронологична скала) в океаните, съществуващи по това време на Червената планета, са падали небесни тела, които са предизвикали мегацунами. А вълните са сформирали бреговата линия северозападно от Арабската земя.Ориентацията на геологичните образувания, свързани с цунамито, показва, че ударният кратер, който се намира на мястото на източника на вълните, е трябвало да се намира северно от Арабската земя.

Учените са анализирали 10 кратера, но само кратерът Ломоносов, който е с диаметър 120 километра, е притежавал признаци, характерни за морските кратери. А възрастта му съвпада с тази на геологичните структури, която се изчислява на 3 милиарда години.
 
Превод: БЛИЦ