Според учените, на изкуствения интелект ще му трябват само няколко секунди, за да изтрие от лицето на Земята всичките градове. 

Дадените разчети са публикувани в изданието DailyStar, което се позовава на бившия програмист на компанията Google Лаура Нолан. 

Нолан уточни, че под изкуствен интелект трябва да се подразбира система (или алгоритъм), способен да взима решения самостоятелно, тоест без участието на човека. 

Експертът предполага да се разгледа ситуацията, при която на една територия е разположено огромно количество роботи. В определен момент те ще започнат да реагират на действията на подобните на тях машини, провокирайки сериозен конфликт. 

Ще се образува нещо, подобно на "военен изблик". 

Нолан смята, че най-лошият сценарий за военен конфликт ще бъде разрушаването на голям мегаполис или, вероятно, на целия свят за няколко секунди. Според експерта, необходимо е незабавно да се откажем от употребата на ядрено оръжие, защото то в най-скоро време ням да се намира под контрола на човека.  

По-рано и самият Бил Гейтс изрази притеснения относно така наричаното военизиране на Изкуствения интелект. САЩ всяка година отделят милиони долари за разработването на технологии, способни самостоятелно да управляват военна техника.  

Превод и редакция: БЛИЦ