В последно време експертите отбелязват, че скоростта на въртене на Земята вече не е стабилна. Миналата година например планетата ни е започнала да се върти малко по-бързо без видима причина. Тази година тя отново се забави, съобщава "Дейли Стар".

Постепенно въпросът става все по-сериозен. Някои експерти твърдят, че скоро може да се наложи да се въведе нова отрицателна "високосна секунда", за да може времето да се синхронизира с движението на Земята.

Продължителността на всеки ден достига 86 400 секунди. За да се съобразят с универсалното координирано време, специалистите понякога добавят специална "високосна" секунда. Допълнителната секунда е добавена за последен път преди пет години.

Ник Стаматакос е заявил, че са се опитали да моделират как ще се наложи да се коригира времето в бъдеще. В резултат на това учените са успели да изчислят само следващите шест месеца. Причината за това е, че планетата изведнъж започва да се върти ту по-бавно, ту по-бързо.

Трябва да се обърне внимание и на факта, че Луната постепенно се отдалечава от Земята. Това може да е една от причините за нестабилността на планетата.

Учените не изключват възможността Луната да напусне орбитата си напълно, което би имало катастрофални последици за абсолютно всичко живо на Земята.

Превод и редакция: БЛИЦ