Докато двама от осъдените от групата за отвличания "Наглите" се надяват на предсрочно освобождаване от затвора, съденият с тях Митко Лебешковски, който обаче беше оправдан за участие в престъпната група, е получил обезщетение от 30 000 лева.

Проверка на "Правен свят" е показала, че Лебешковски е завел дело срещу прокуратурата по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и окончателно го е спечелил миналата година.

Митко Лебешковски беше задържан на 23 декември 2009 г. и обвинен, че е участвал в престъпната група като съучастник в отвличанията на Ангел Бончев и съпругата му Камелия. Отделно от това, прокуратурата го обвини и за притежание на два газови пистолета, преработени в бойни. В края на делото през 2014 г. Лебешковски беше оправдан по трите тежки обвинения, които го свързваха с "Наглите" и беше осъден на 2 г. затвор условно само за притежанието на оръжията.

В иска си по ЗОДОВ той е претендирал за обезщетение от 300 000 лева, което съдилищата са отхвърлили. Съдия Петя Георгиева от Софийския градски съд (СГС) е присъдила на Лебешковски обезщетение от 14 600 лева за претърпените от него неимуществени вреди от незаконните обвинения. Съдът е приел, че поддържането на обвиненията, по които Лебешковски е бил оправдан, е накърнило достойнстовото и честта му, нанесло му е негативни психически изживявания и довело до влошаване на здравето му.

"Тук следва да се има предвид, че личността на всеки човек с формирани нормални човешки ценности и личностни представи, биха били накърнени в следствие на едно незаконно обвинение и водения срещу него наказателен процес, поради което дори и при липсата на конкретни доказателства за това не следва да се отрича настъпването на описаните в исковата молба вреди от ищеца, изразяващи се в негативно отражение на психологическото му състояние, стрес и притеснения от наказателна репресия срещу него", пише съдия Георгиева.

За да присъди обезщетението на Лебешковски, съдът е взел предвид тежките обвинения, продължителността на делото от близо 5 години, престоя му в ареста от почти година, това, че има две деца, последвалите влошени отношения в семейството, както и негативната популярност, която е добил заради обвинението му, че е един от "Наглите".

При преценката за размера на обезщетението, съдия Георгиева е решила, че то трябва да се намали, защото незаконното задържане от близо година е било факт, но мярката за неотклонение е била взета, заради всичкит ему повдигнати обвинения, включително и това, за което е осъден. Отделно, съдът е присъдил на Лебешковски около 1000 лева обезщетения за имуществени вреди, претърпени от невъзможността да ползва 6000 лева, които е дал като парична гаранция след излизането му от ареста в края на 2010 г.

По същите доказателства Софийският апелативен съд (Иванка Ангелова-председател, Атанас Кеманов-докладчик и Ася Събева) е преценил, че за да е справедливо, обезщетението на Лебешвкоски за неимуществените вреди трябва да се завиши на 30 000 лева, като е потвърдил решението на СГС в останалата му част.
Недоволни от решението на САС останали и прокуратурата, и Лебешковски, но Върховният касационен съд е отказал касационно обжалване.

След като Митко Лебешковски е спечелил окончателно делото, искове по ЗОДОВ са завели и Павел Петков, и Цветозар Славчев, които също бяха оправдани по обвиненията за участие в групата на "Наглите". Подсъдим и оправдан беше и братът на Митко Лебешковски - Радослав, който единствен засега не е търсил обезщетение от държавата.