Осъденият на 20 години затвор за трафик на тонове кокаин в Южна Америка към Европа мафиот Евелин Банев - Брендо е откупил свободата си за още няколко години срещу 1 милион евро. Слухът, че Брендо е броил впечатляващата сума на мастит български съдия, се носи от няколко месеца в ъндърграунда, а мълвата за платения подкуп е достигнала и до източници на "Уикенд" от съдебната система, които разказват за плана на боса.
Само преди няколко дни Евелин Банев бе полят със студен душ от Касационния съд в Рим, който отхвърли обжалването му срещу присъда от 20 години затвор, постановена миналата пролет от Апелативния съд в Милано. Брендо бе осъден в периода 2009 - 2011 година. 

Според съдиите на Апенините Брендо е бил босът на международна престъпна организация, която е внасяла огромни количества дрога в Италия и Франция чрез ветроходни яхти и чрез "мулета-гълтачи". Показания срещу Евелин Банев в Италия дадоха съдружникът му в трафика на дрога - мафиотският бос от гангстерския клан Ндрангета Антонио Мелато, както и благоевградчанинът Радослав Атанасов - Радето, които също са подсъдими по делото "Кокаинови крале". 

И Радето, и Антонио Мелато нарушиха закона на моертата и свиедтелстваха, че Брендо е финансирал и организирал каналите за внос на кокаин към Европа от Венецуела, Перу и Колумбия. 

Италианският мафиот Антонио Мелато хвърли цялата вина на българския си партньор. Според показанията на 61-годишния гангстер Брендо е организирал и финансирал покупката на яхти чрез Тинко Гарев и Матей Боев. Според съдебните власти в Италия Антонио е пропял срещу Брендо, за да спаси сина си Александро от затвора. 

Макар присъдата на Евелин Банев от 20 години затвор в Италия да е окончателна, той може да не се озове скоро в затвора в Рим, където прекара 7 месеца при задържането си в България през 2011 година. Източници твърдят, че още преди 2 месеца някогашния борец от Топловград е взел мерки да не бъде екстрадиран отново в Италия. 

"Върви усилен слух, че Евелин Банев е платил 1 милион евро чрез известен столичен адвокат на важен фактор от Върховния касационен съд, председателстван от Лозан Панов. Парите вече са усвоени и срещу магистратите от българския Върховен съд умишлено ще бавят делото за пране на 21 милиона лева, което се води от няколко години срещу Брендо", категоричен е информаторът на "Уикенд".