Окръжен съд-Бургас счете, че доказателствата по делото срещу Тодор Давидов-Гринго и неговия приятел Стефан Сливков, показват предварително обмислена, планирана и подготвена престъпна съучастническа дейност, указваща за наличие на формиран траен престъпен умисъл у обвиняемите. Това се казва в мотивите, с които Окръжният съд потвърди мярката за неотклонение на двамата – задържане под стража. Припомняме, че вчера Гринго избухна, като чу, че се връща в ареста, а неговата любима Софи Маринова се разплака, пише "Бургасинфо".

Ето и мотивите на съда да потвърди мярката на Тодор Давидов и Стефан Сливков, обвиняеми за изнудване, тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

Според въззивната инстанция, първоинстанционният съд правилно е приел на база доказателствените материали, че е налице обосновано предположение обвиняемите да са извършили в съучастие престъпното деяние по чл. 213а, ал. 2, т. 1, предл. 1 от НК. В хода на досъдебното производство обвиняемият Стефан Сливков се е отрекъл от първоначалните си обяснения с твърдението, че е бил подложен на тормоз и заплахи от полицай. Настоящият съдебен състав гласува доверие на първоначалните обяснения на обвиняемия. Според съда, неправилно е да се счита, че щом обвиняем се откаже от предходните си обяснения, те автоматично губят качеството си на годен доказателствен източник. В случая първоначалните обяснения на обвиняемия Стефан Сливков по съдържание са информативни и подробни – пресъздават с подробности конкретиката, сочеща на времето, мястото и механизма на извършване на деянието, като съдържат детайли, които не са могли да станат известни на друго лице, освен на участник в извършването на изнудването, осъществено в периода от 19. 09. 2017 г. до 23. 09. 2017 г. спрямо Асен Атанасов.  

Окръжен съд – Бургас не сподели възражението, че обвиняемият Стефан Сливков е бил подложен на тормоз, заплахи и психичен натиск по време на първоначалния си разпит пред разследващия орган. Тези твърдения изобщо не намират опора в доказателствата по делото, като по същото не са налични данни за оказано на този обвиняем каквото и да било неправомерно въздействие от страна на разследващия орган или от други лица да даде обяснения с определена насоченост.  

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.  Правилно Районен съд - Айтос е приел, че е налице реална опасност обвиняемите Тодор Д. и Стефан С. да извършат престъпление, ако не им бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Окръжен съд – Бургас счете, че доказателствата по делото, показват предварително обмислена, планирана и подготвена престъпна съучастническа дейност, указваща за наличие на формиран траен престъпен умисъл у обвиняемите.