Това си остава загадка: защо някои дори не усещат, че са се заразили с новия коронавирус, а при други COVID-19 има фатален край? Всичко е въпрос на гени, смятат британски учени. И затова стартираха мащабно изследване, съобщава "Дойче Веле".


Учени във Великобритания ще изследват генетичния материал на хиляди хора, заболели от COVID-19, за да намерят отговор на може би най-голямата загадка около новия коронавирус: защо някои дори не забелязват, че са се заразили, докато при други заболяването има фатален край.

Ще бъдат изследвани 35 000 души
За целта учените искат да сравнят генетичния код на тежко заболели от COVID-19 с генетичния материал на хора, при които заболяването е преминало съвсем леко или дори без никакви симптоми. Предвидено е да бъдат изследвани гените на 15 000 човека с леки симптоми и на 20 000 души, които след зараза с новия коронавирус вече са били или все още са в интензивно отделение.

Учените посочват, че макар все още да знаем твърде малко за новия коронавирус, едно се набива на очи: за едни той е смъртоносен, докато други дори не усещат, че са се заразили.

"Изхождаме от предположението, че гените ще ни помогнат да разберем в кои случаи и как точно тази болест води до смърт", казва пред Ройтерс Кенет Бейли, ръководител на изследването. "Бих заложил къщата си, че си имаме работа с мощен генетичен компонент", добавя медикът.

Първите резултати се очакват съвсем скоро
Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок вече призова сънародниците си да се включат в изследването. "Целта е да създадем научен портрет на този вирус", заяви министърът.

Първите резултати се очакват след броени седмици. Те ще обобщават изследванията на около 2000 души, които се провеждат в момента, уточни ръководителят на изследването Кенет Бейли и добави: "Вероятността да умрете от инфекция зависи в огромна степен от гените ви - в много по-голяма степен, отколкото вероятността да умрете от сърдечно заболяване или рак".