Проведеният на 06. април конкурс за „директор“ на Италианския лицей в Горна баня /НУКК/ замириса, така завоня, че миризмата се разнесе от Министерството на културата, на бул. „Стамболийски“, чак до „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2… Както е тръгнало може най-сетне зловонието да се усети и на бул. „Витоша“ 2 /Съдебната палата/, където засега свенливо си запушват носа.

На 06. април в Министерството на културата спретнаха един класически режисиран  „конкурс“. В подготовката и провеждането му задкулисието мобилизира огромен ресурс и… постигна „пирова победа“ – избраха протежето на Величка Велянова - Иван Капурдов за „директор“.

Според членове на „Изборната комисия“, той е бил най-неубедителен и слабо подготвен, а на въпроса: „Как вижда развитието на учебното заведение и има ли нужда от някаква промяна?“, неговият отговор е бил категоричен – „Няма нужда от никаква промяна, всичко в Лицея е наред“.

С други думи – да се запази статуквото и Велянова да продължи пожизнено да командва в училището; резултатите от учебния процес прогресивно да намаляват, а недвижимите й имоти в Агенцията по вписвания ежегодно да се увеличават…

Величка Велянова дотолкова е била сигурна в „успеха“ на задкулистната си схема, че още преди провеждането на „конкурса“ /06.04./ е обявила Иван Капурдов за директор и се е разпоредила в съседство на директорския кабинет да направят още по-луксозен кабинет за нея – щяла да оглави Училищното настоятелство /УН/. От тази позиция тя щяла да бъде в ролята на кукловод и да „дърпа конците на Капурдов…“ /В нито едно друго учебно заведение председателят на УН не разполага с отделен кабинет в сградата му/.

Пред хора от своето обкръжение Велянова се похвалила, че се е „разбрала с Найден /министър Найден Тодоров/ и той й е обещал, че ще „позабави малко назначението на Капурдов, за да отмине „патардията“, след което щял да го назначи за директор“.

При всичките констатирани и огласени съществени нарушения по провеждането на конкурса, това би било най-срамното и позорно управленско решение.

Ако все пак Найден реши да не опетнява името си и да спази закона, той би могъл да разпореди преразглеждане на решението на „изборната комисия“ по ред причини – предварително изтекла информация за състава й в медиите, немотивирана замяна на редовни с резервни членове, липса на превод за представител на италианското посолство и т.н.

Освен всичко това, някои от участвалите в конкурса членове на изборната комисия имат основателни съмнения, че резултатът от гласуването е подменен чисто „технически“ – един от членовете съмнително бързо е събирал оценъчните анкетни листове от членовете на комисията и „като гръм от ясно небе“ им е съобщил абсурдното „решение“, че Капурдов печели конкурса.

А всички ние си задаваме риторичния въпрос: Защо ли вече цяла седмица Министерството на културата крие направените видеозаписи от проведения конкурс..?

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук